Kan je dit jaar nog voordelig verbouwen na afschaffing renovatiepremie?

Kan je dit jaar nog voordelig verbouwen na afschaffing renovatiepremie?

niet importeren, Reportages

In 2014 hebben 40 procent meer mensen een renovatiepremie aangevraagd in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt omdat de renovatiepremie eind vorig jaar is afgeschaft. Maar welke premies kan je vandaag nog krijgen als je je huis verbouwt?

Het Vlaamse gewest is verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening en bepaalt met andere woorden op welke premies je recht hebt. Na de aankondiging van de Vlaamse overheid dat ze de premie ging afschaffen, kwamen de renovatieplannen van veel Vlamingen in een stroomversnelling terecht. Maar liefst 26.881 mensen hebben in 2014 een renovatiepremie aangevraagd. Al biedt de overheid nog andere steunmaatregelen aan als je wilt verbouwen.

De verbeteringspremie

De Vlaamse overheid heeft in 1992 deze premie in het leven geroepen om je financieel te helpen bij het aanpakken van specifieke problemen in je woning zoals dak-of gevelwerken. Je kan ook een beroep doen op de premie als je het risico op co-vergiftiging wilt voorkomen. In totaal mag je de steunmaatregel aanvragen voor acht verschillende ‘verbeteringswerken.’

 

Wil je dakwerken uitvoeren dan ontvang je een premie van 1.250 euro. Bij gevelwerken geeft de Vlaamse overheid je 1.500 euro ter ondersteuning. De overige bedragen kan je hier raadplegen.

Je kan hier het aanvraagformulier vinden voor een verbeteringspremie. Klik hier als je een woning verhuurt.

De aanpassingspremie

De aanpassingspremie geeft je een financieel duwtje in de rug als je de woning moet aanpassen om te voorzien in de behoefte van een inwonende die ouder is dan 65 jaar.

Net zoals bij de verbeteringspremie mag het belastbaar inkomen van de aanvrager en zijn of haar partner niet hoger zijn dan 29.030 euro.

De premie geldt zowel voor werken die de woning veiliger en beter toegankelijk maken als voor installaties van hulpmiddelen.

De premie verlicht de financiële last met 50 procent al mag die nooit hoger zijn dan 1.250 euro. Je kan met andere woorden maximum 1.250 euro terugkrijgen van de Vlaamse overheid, ook al is het bedrag op je factuur hoger dan 2.500 euro.

Je kan hier het aanvraagformulier vinden voor een aanpassingspremie

En als je geld leent aan iemand om te renoveren?

Als je geld leent aan iemand om een woning te verbouwen die geregistreerd staat als leegstaand, onbewoonbaar, verwaarloosd of ongeschikt kan je daar een belastingvermindering voor krijgen.

 

Om van de vermindering te genieten moet de lener voor minstens achter jaar verblijven in de woning die geregistreerd staat als zijn of haar hoofdverblijfplaats.

Dankzij de regeling krijgt de lener een lening zonder kosten. Bij een verbouwingslening betaal je bij een bank minstens 3,5 procent rente. Sommige banken vragen zelfs een rente van meer dan 6 procent.

Daarenboven geniet de verbouwer van een vermindering van 30.000 euro van de heffingsgrondslag voor de registratierechten als hij binnen twee jaar zijn intrek neemt in de woning. (NS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels