Kan je je huur verlengen wanneer je woning niet klaar is?

Kan je je huur verlengen wanneer je woning niet klaar is?

Immo, Recht en financiën

Stel, je huurt tijdens de bouw of renovatie van je woning een huis of appartement. Maar, wanneer de huur afloopt, is je woning wegens omstandigheden nog niet klaar. Wat is de kans dat je je huur kan verlengen?

Contacteer de verhuurder

Heeft je werf vertraging opgelopen buiten jouw wil om, neem dan in eerste instantie contact op met de verhuurder en leg hem de situatie uit. Als je een goede verstandhouding hebt met je verhuurder – en staat er nog geen nieuwe huurder klaar – is de kans groot dat die akkoord gaat dat je een tijdje langer in de woning of het appartement kan blijven. Spreek meteen af voor hoelang je de huur verlengt en of de huurprijs in die periode dezelfde blijft. Om discussies achteraf te vermijden, zet je die afspraak best op papier.

Lukt het niet om de huur verder te zetten – omdat er een andere huurder in het pand komt wonen, bijvoorbeeld – kan je samen bekijken of er eventueel andere oplossingen mogelijk zijn. Misschien heeft de verhuurder nog wel een pand te huur, of verhuis je toch, maar mag je je meubels nog een tijdlang in de garage laten staan tegen een beperkte vergoeding.

Als je verhuurder weigert…

Gaat je verhuurder niet in op je vraag, dan kan je ook ‘officieel’ een verlenging van de bestaande huurovereenkomst vragen. Je zal wel moeten kunnen aantonen dat er buitengewone omstandigheden spelen, zoals plotse werkloosheid, ziekte, vertraging op de werf wegens de coronacrisis*…

Die officiële aanvraag moet je uiterlijk een maand voor de vervaldag van de huur indienen via een aangetekende brief (voor huurovereenkomsten die onder het Vlaamse huurdecreet vallen kan dat ook via een deurwaardersexploot of een voor ontvangst ondertekend schrijven). Wees er dus op tijd bij.

* Tijdens de coronacrisis hebben de Vlaamse en Waalse regering uitzonderingen voorzien op deze strikte procedure. In Vlaanderen kan je de verlenging ook nog aanvragen in de laatste maand van de lopende huur en dat via een gewone e-mail. In Wallonie kan de verlenging van een huurovereenkomst wegens uitzonderlijke omstandigheden tijdens de coronamaatregelen per post of per e-mail gebeuren, ten laatste 5 dagen voor het verstrijken van de huurovereenkomst. 

Vrederechter

Wil de verhuurder ook na een officiële aanvraag wegens buitengewone omstandigheden je huurovereenkomst niet verlengen, dan kan je de zaak voor de vrederechter brengen. Die zal dan oordelen of de huur kan worden verlengd of niet. In zijn beslissing houdt de vrederechter rekening met de belangen van alle partijen, en ook van een eventuele nieuwe huurder.
Weet trouwens dat de vrederechter, als die een verlenging toestaat, een verhoging van de huurprijs zou kunnen opleggen.

Ter plekke blijven

Denk je er het jouwe van en beslis je om na afloop van de huurovereenkomst gewoon in het pand te blijven wonen – het zou niet de eerste keer zijn – dan kom je er bedrogen uit. Het zal dan de verhuurder zijn die naar de vrederechter stapt om je uit het pand te laten zetten. Je riskeert bovendien een schadevergoeding te moeten betalen, aan de verhuurder maar eventueel ook aan de nieuwe huurder die zijn intrek niet kan nemen in het pand omdat jij weigert te vertrekken.

Tekst Jan Roodhooft

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels