Kan men de binnenlucht verfrissen met een traditionele ventilator?

Kan men de binnenlucht verfrissen met een traditionele ventilator?

Nieuws, Ventilatie en airconditioning

Het antwoord op deze eenvoudige vraag is minder evident dan u zou denken.

Als men het puur op thermodynamisch vlak bekijkt, dan is het antwoord neen. En dat heeft simpelweg te maken met de wet van behoud van energie. De ventilator steekt in het stopcontact en staat in de kamer. Er wordt dus energie aan de kamer toegevoegd in de vorm van elektriciteit. Die wordt omgezet in beweging door een niet voor 100% efficiënte motor. Die inefficiëntie vertaalt zich in het opwarmen van het toestel zelf. De luchtbeweging leidt dus indirect tot een opwarming. Dus cru gesteld warmt de ventilator de lucht in de kamer op. Op die basis is het dus af te raden om een ventilator te plaatsen. Maar het is uiteraard iets gecompliceerder dan dat…

Het gevoel van thermische behaaglijkheid hangt onder meer af van lucht- en stralingstemperatuur, van luchtvochtigheid en van luchtsnelheid. Op basis van metingen werd ontdekt dat men de luchttemperatuur tot 3°C hoger kan verdragen bij hetzelfde comfortgevoel indien u de luchtsnelheid laat toenemen tot 8m/s. Hogere luchtsnelheden leiden tot comfortproblemen. 8 m/s is net geen 30 km/uur. Met de wagen is dat traag, met de fiets is dat relatief snel.

Of u dat al of niet verdraagt, is sterk afhankelijk van persoon tot persoon. Internationale normen stellen daarom dat dergelijke ventilatoren instelbaar moeten zijn door de gebruiker, zodat die de snelheid kan aanpassen aan kleding, activiteit en de mate waarin hij of zij zweet. De verhoogde luchtsnelheid heeft namelijk meer effect wanneer men nat is.

Verhoogd comfortgevoel

De ventilator kan echter nog een andere bijdrage leveren. Vaak wordt hij ’s nachts gebruikt om meer luchtbeweging te creëren. Dan kan de luchtbeweging voor een open raam zorgen voor het aanvoeren van koelere verse buitenlucht en de verhoogde afvoer van vervuilde, warme binnenlucht. Op die manier kan u aan actieve nachtventilatie doen en de koude van buiten opslaan in de bouwmassa. Die opgeslagen koude wordt dan langzaam vrijgegeven tijdens de dag en verlaagt dus de binnentemperatuur. Zolang de buitentemperatuur hoger is dan de binnentemperatuur, houdt u voor deze techniek best de ramen zoveel mogelijk gesloten.

De binnenlucht verfrissen met een traditionele ventilator kan dus, op voorwaarde dat er verse koudere buitenlucht wordt aangevoerd. Is het buiten even warm of warmer of zet u de ventilator aan met gesloten ramen en deuren, dan verfrist u de lucht niet in de letterlijke zin van het woord. Maar u creëert dan wel een verhoogd comfortgevoel door de toegenomen luchtsnelheid.

Tekst: Leen Peeters

Openingsbeeld: Thinkstock

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels