De kelder isoleren? Zo pak je het aan!

De kelder isoleren? Zo pak je het aan!

Isolatie, Kelders en funderingen, Ruwbouw

Wil je je bestaande kelder energiezuiniger maken door de muren na te isoleren? Dan win je twee keer: de kelder voelt aangenamer aan én je creëert meteen ook een pak extra leefruimte.

De beste manier om je bestaande kelder te isoleren, is het doos-in-doosprincipe: dat wil zeggen dat je zowel de vloer, de muren als het plafond helemaal inpakt met isolatie. Voor je bestaande kelder is dit waarschijnlijk een brug te ver. Maar waaraan geef je dan de voorkeur?

Stel dat je de kelder nauwelijks gebruikt, bijvoorbeeld alleen als opbergruimte: in dat geval is het waarschijnlijk het eenvoudigst om alleen het kelderplafond te isoleren, bijvoorbeeld met harde isolatieplaten uit PUR, PIR of XPS. Het voordeel van de meeste kunststofplaten is dat ze een hoge isolatiewaarde hebben, waardoor je minimaal ruimte verliest. Maar er zijn alternatieven, zoals gespoten PUR-schuim of dampopen isolatieplaten uit cellenbeton. Als je de kelder ook écht wil gebruiken als bijkomende leefruimte, bijvoorbeeld als speelruimte voor de kinderen of thuiskantoor, isoleer je best de keldermuren.

Opletten voor vocht

Typisch voor kelders, zeker in een bestaande woning, zijn de vochtige omstandigheden. Kijk daarom eerst na of de kelderwanden, maar ook de vloer, goed waterdicht zijn. Breng indien nodig een waterdichte laag aan. Gebruik bovendien een isolatiemateriaal dat goed bestand is tegen vocht. Eigenlijk is de keuze eenvoudig: ga voor XPS, ook wel polystyreen hardschuim genoemd. Door de gesloten celstructuur en de gladde en gesloten waterafstotende schuimhuid is dit materiaal nagenoeg ongevoelig voor vocht.

Liever lijmen

XPS-platen zijn er in verschillende kleuren en diktes, zowel met als zonder tand-en-groefverbinding. Monteren kan in principe op twee manieren: lijmen of schroeven. Toch boor je de platen best niet vast met isolatiepluggen, omdat je doorboringen van de keldermuren natuurlijk zo veel mogelijk wil vermijden om waterinsijpeling te voorkomen. Een dampscherm is niet nodig bij dit systeem.

Afwerkingstechnieken

Ook qua afwerking heb je meerdere mogelijkheden. Het minste ruimteverlies krijg je door de XPS-platen aan de binnenzijde te laten bepleisteren. Kies in dat geval voor ‘gewafelde’ isolatieplaten, deze hebben een ruwere structuur aan de buitenzijde waardoor het pleistermateriaal beter hecht. Werk je de platen liever zelf af, dan is het ook mogelijk om gipskarton op de isolatieplaten te verlijmen met hiervoor geschikte lijm (hoewel dit geen beginnersklus is). Of je kan werken met gipskartonplaten op een onderstructuur, maar het nadeel is dat je deze structuur mechanisch zal moeten bevestigen in de keldermuur waardoor je dus onvermijdelijk de buitenschil een stukje moet doorboren.

Tip: als je werkt met een houten frame, gebruik dan thermisch behandeld, vochtbestendig hout voor de onderste regel die op de keldervloer rust!

Goed ventileren

Een laatste cruciaal aandachtspunt: vergeet de ventilatie niet. Raadpleeg liefst een architect of vakman om je te adviseren in functie van jouw situatie. Meestal is het aan te raden om binnenlucht in je kelder te blazen (zuivere lucht uit de inkomhal of living, niet uit de keuken of badkamer) en via de kelderramen naar buiten te evacueren.

 

Tekst Tom Mondelaers

Openingsbeeld Xella

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels