Keuzewijzer: slopen of renoveren?

Keuzewijzer: slopen of renoveren?

Renovatie, Ruwbouw

Stel: je bent eigenaar van een bestaande woning en hebt de mogelijkheid om te verbouwen of om te slopen en opnieuw te bouwen. Hoe maak je een weloverwogen keuze? En wat zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten?

Opgelet: we gaan ervan uit dat je de toestemming hebt om je woning te slopen en opnieuw op te bouwen. Dit is niet altijd het geval, bijvoorbeeld bij een zonevreemde woning of een beschermde woning die is opgenomen in een inventaris voor bouwkundig erfgoed. In beide gevallen gelden er specifieke stedengouwkundige regels. Bekijk dit op voorhand.

Bespaar een ruwbouw

Als de basisstructuur in orde is, loont het de moeite om een oude woning te renoveren. Je spaart dan een volledige ruwbouw uit én de 15 procent extra btw-kosten die je normaal gezien zou betalen op een nieuwe ruwbouw. Dat is een pak geld, als je weet dat een ruwbouw 50 tot 70 procent van de bouwkosten vertegenwoordigt.

Let wel: dat geldt alleen als de dragende structuur in goede staat is. Van zodra je te maken hebt met stabiliteits- en of vochtproblemen, zijn er ingrijpende ruwbouwwerken nodig waardoor de kosten oplopen.

Tip: laat je woning doorlichten door een architect of stabiliteitsingenieur.

Investeer in energie-efficiëntie

Slim verbouwen is vooruit kijken. Naast de ligging van je woning, is ook de energetische kwaliteit belangrijk. Want zoals je weet, worden de energie-eisen nog altijd strenger. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook voor renovaties. Hoe lager je EPC-score, hoe hoger de waarde van je woning. Echt iets om rekening mee te houden.

Vaak is het niet haalbaar om met een bestaande woning hetzelfde energetisch niveau te bereiken als met een nieuwbouw. Je kan bijvoorbeeld niet de gewenste isolatiediktes plaatsen, of het kost vanwege de complexiteit een pak meer dan wanneer je een nieuwe woning bouwt. Dan kan je je afvragen of renoveren wel de moeite loont. Als je sloopt en opnieuw bouwt, liggen optimale energieprestaties binnen handbereik, en dat tegen een lagere prijs.

Profiteer van verlaagd btw-tarief

Het verlaagde btw-tarief van 6 procent is een groot voordeel van renoveren. Maar dit geldt alleen als de bestaande muren hoofzakelijk behouden blijven. Als bij een uitbreiding het oude gedeelte kleiner of gelijk is aan het nieuwe gedeelte, betaal je de volle 21 procent op werken en materialen.

Kan je hier om praktische redenen niet onderuit omdat je nu eenmaal bijkomende ruimte nodig hebt, dan is afbraak en heropbouw het overwegen waard. En het wordt nog interessanter als je woning gelegen is in een van de 32 binnenstedelijke gebieden in België waar ook een verlaagd btw-tarief geldt voor sloop en heropbouw. Je zet dan eigenlijk een nieuwbouw tegen het voordelige btw-tarief van een renovatie!

Bekijk hier de lijst met de 32 steden in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Conclusie

Slopen en opnieuw bouwen klinkt verleidelijk, maar is in de praktijk lang niet altijd goedkoper. In deze drie gevallen kan je het overwegen:

  • De basisstructuur van je woning is niet meer in orde;
  • Energetisch renoveren is technisch en budgettair niet mogelijk;
  • Je pand ligt in een van de 32 binnenstedelijke gebieden waar een verlaagd btw-tarief geldt voor sloop en heropbouw.

Kanttekening: wat natuurlijk ook een grote rol speelt in de prijsberekening, is de prijs die je betaald hebt voor je bestaande woning.

Tekst Tom Mondelaers

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels