Kies de juiste apparatuur

Keuken

Waar moet je op letten bij de juiste keuze van de apparatuur in je droomkeuken?

Waar moet je op letten bij de juiste keuze van de apparatuur in je droomkeuken?

De dampkap

Een inbouwdampkap die helemaal niet opvalt? Of een decoratieve afzuigkap die juist wél mag gezien worden? De keuze is aan jou. Een aanrader – en momenteel ook een trend – is een dampkap die breder is dan het fornuis. Hierdoor kan je er makkelijk ook een stoomkoker of een frietketel onder plaatsen en worden ook deze geurtjes meteen weggezogen.

Wil je helemaal zeker zijn van een aangenaam keukenklimaat? Dan is een dampkap met dubbele motor misschien een oplossing. De meeste modellen zijn tegenwoordig uitgerust met handige inbouwspots of tl-verlichting.

Luister bij het maken van je keuze ook even of de dampkap niet al te veel lawaai maakt.

De kookplaat

De keuze aan kookfornuizen is enorm. Gas of elektrisch? Vitrokeramisch of inductie? Inbouwkookplaat, een losstaand model of een kookfornuis met oven in één? Het aanbod is enorm en de keuze hangt helemaal af van jouw persoonlijke smaak en voorkeur.

Om die keuze iets makkelijker te maken zetten we hier alvast enkele voor- en nadelen op een rijtje.

De traditionele gaskookplaat bestaat uit roestvrijstaal. Omdat dat niet erg onderhoudsvriendelijk is, werd het vitrokeramische gasfornuis ontworpen. Dat werkt via een glasplaat die bestand is tegen grote hitte.

Vitrokeramische gasfornuizen zijn makkelijk in onderhoud én hebben alle voordelen van gas: wil je iets snel verwarmen, dan draai je het vuur helemaal open. Heb je minder warmte nodig, dan zet je het terug lager.

Dat zijn meteen ook de voordelen van inductie, waarbij via een magnetisch veld wordt verwarmd. Bijkomend heeft een inductiekookplaat geen wokpitten en is het volledig vlak. En het is veilig: omdat er verwarmd wordt op basis van magneetvelden kan je je niet verbranden.

Nadeel van een inductiekookplaat is de hogere prijs. Een elektrisch vitrokeramisch vuur heeft als nadeel dat de vuurplaat lange tijd warm blijft, ook al staat het vuur af. Voordeel is het grote onderhoudsgemak.

De oven

In de meeste keukens treffen we tegenwoordig meerdere ovens aan: de traditionele oven om te bakken en te braden en een microgolfoven. Sommigen beschikken ook over een stoomoven. Waar moet je vooral op letten bij de aanschaf?

De traditionele oven is vaak uitgerust met een ‘hetelucht’ functie. Hierdoor is de temperatuur overal hetzelfde in de oven. De meeste modellen beschikken over een timer waardoor de oven zichzelf na de ingegeven baktijd uitschakelt.

Met bijgeleverde accessoires kan je in de multifunctionele oven ook braden aan een spit. De nieuwere ovens zijn vaak uitgerust met ‘pyrolyse’: de oven reinigt zichzelf zonder dat je nog schoonmaakmiddelen nodig hebt.

Kinderen in huis? Kijk dan even of de deur koud blijft tijdens het bakken en of er een kinderbeveiliging op de deur staat!

In de meeste keukens staat ook een microgolfoven. Het opwarmen van gerechten en het ontdooien van eetwaren zijn de meest gebruikte functies.

Ook de combi-magnetron kent meer en meer bijval en is een combinatie van de functies van een gewone oven en een microgolf. Deze is vooral handig als je plaats wil besparen.

Een stoomoven is voorlopig nog iets minder bekend, maar maakt toch stilaan zijn opwachting in de niet-professionele keuken. Niet verwonderlijk: door te koken met stoom behouden voedingswaren waardevolle vitaminen en mineralen, en omdat boter en olie overbodig worden kook je bovendien gezonder.

De combi-stoomoven beschikt extra nog over dezelfde functies als een heteluchtoven.

De koelkast

De eerste keuze bij de aanschaf van een koelkast is die tussen een inbouwmodel, een losstaand model of een ‘brede Amerikaanse’ losstaande ijskast die misschien ook ijsblokjes levert. Neem een model dat is aangepast aan je gezinsgrootte en je keukengewoonten.

Doe je bijvoorbeeld slechts een keer per week boodschappen, dan heb je een ander model nodig dan wanneer je elke avond in de supermarkt passeert.

Sommige nieuwere modellen zijn uitgerust met een anti-bacteriële filter en geven bacteriën geen kans op overleven. Andere modellen hebben zones die kouder zijn dan gemiddeld waardoor je makkelijker bepaalde voedingswaren kan bewaren.

De diepvriezer

Diepvriezers heb je in afzonderlijke modellen of in combinatie met de koelkast. Gaat jouw voorkeur naar de eerste oplossing, dan kan je de diepvriezer misschien beter in de bijkeuken of de berging plaatsen.

Niet echt nood aan veel ruimte om in te vriezen? Dan is een gecombineerd model vaak voldoende. Kijk zeker eens naar een no-frost diepvriezer, waarbij ontdooien niet langer nodig is.

De vaatwasmachine

Elke vaatwasser beschikt tegenwoordig over verschillende programma’s, waaronder meestal ook een energiezuinige stand. Combineer deze met een ingebouwde timer en een dubbele elektriciteitsmeter (dag- en nachttarief) en de vaat wordt heel zuinig gewassen.

Sommige toestellen beschikken zelfs over een sensor waardoor de machine zelf het programma afstelt op basis van de ‘vuile’ afwas die zich in de machine bevindt.

Kranen en spoelbakken

De meeste spoelbakken zijn gemaakt van roestvrij staal. Dat is hygiënisch, onderhoudsvriendelijk én hittebestendig, maar niet krasvrij.

Kies je voor kunststof? Dan moet je vooral goed nagaan of het materiaal goed bestand is tegen kleurstoffen en of het hittebestendig is. De keramische spoelbak ten slotte heeft als nadeel dat de bovenste glazuurlaag kan beschadigd worden.

Tip: heb je een vaatwasmachine? Dan heb je misschien geen nood aan een model met twee grote spoelbakken.

Kranen zijn er in alle maten, gewichten en stijlen. Maar hoe mooi een kraan ook is, hou vooral rekening met het binnenwerk, want dat moet lang kunnen meegaan.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels