Kies de juiste houtsoort

Vloeren en plinten

Ga je voor Franse eik of voor bamboe? Kies je foutvrije planken of heb je liever 'leven' in je vloer?

Ga je voor Franse eik of voor bamboe? Kies je foutvrije planken of heb je liever ‘leven’ in je vloer?

Franse eik is nog steeds de meest gevraagde houtsoort voor parket. Het is duurzaam hout, straalt luxe uit en is makkelijk te combineren. Franse eik hoort thuis in moderne en in klassieke of rustieke interieurs. Het is een houtsoort die zich goed leent voor verschillende afwerkmethoden zoals oliën, lakken en in de was zetten.

Enkele andere houtsoorten die je kan kiezen zijn esdoorn, beuk, kastanje, Amerikaanse eik en grenen.

Harde en zachte soorten

Franse eik en de meeste exotische houtsoorten zijn harde houtsoorten. Grenen, vuren en kastanje daarentegen zijn zachte houtsoorten.

Voor een drukbelopen parketvloer kies je best voor een harde houtsoort. Bij je parketspecialist kan je alle mogelijkheden bekijken. De tropische houtsoorten zoals afzelia, merbau, teak en bamboe worden steeds populairder.

Bamboe

Vooral de interesse voor bamboe is de laatste jaren enorm gegroeid. Bamboe is een heel sterke verhoutende grassoort. De bamboe groeit heel snel, na vier tot zes jaar is de bamboeboom productierijp.

Als je weet dat het bij andere houtsoorten 50 jaar duurt alvorens ze geschikt zijn voor verwerking, is dit een grote ecologische troef.

Bekijk altijd of het hout waarvan je vloer gemaakt is het FSC-label (Forest Stewwardship Council) draagt. Dat is de garantie dat het uit een verantwoord beheerd bos afkomstig is en dat er voor elke gekapte boom een nieuwe wordt aangeplant.

Keuzes

Wil je een foutvrije vloer dan kies je voor eerste keuze (je parketvloer bestaat uit planken of stroken die weinig of geen ‘fouten’ zoals spinthout, scheuren, kwasten, valbreuken, insectenschade of kleurverschillen bevatten) of tweede keuze (ook biskwaliteit en dan zal er in de gekozen parketvloer meer ‘leven’ zitten).

Andere categorieën zijn rustiek A, B of C. Naargelang de categorie zullen er meer of minder kwasten en andere natuurlijke ‘gebreken’ in voorkomen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels