Kies de juiste keukenkraan

Kies de juiste keukenkraan

Keuken

Van een keukenkraan wordt niet weinig gevraagd. Een goede kraan is duurzaam, functioneel en onderhoudsvriendelijk en liefst ook nog eens mooi.

Fabrikanten volgen de nieuwste ontwikkelingen op de voet: wat vroeger enkel voorbehouden was voor de professionelen, wordt stilaan ook mogelijk in de privékeuken.

Wist u dat een kraan wel negentig keer per dag wordt bediend? De gootsteen met water vullen, handen wassen, groenten spoelen … zijn allemaal handelingen die zich dagelijks in de keuken afspelen. De belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van de geschikte kraan voor de keuken zijn dan ook duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Het materiaal van de kraan moet degelijk zijn en mag na verloop van tijd niet gaan lekken. Ook is het belangrijk dat de kraan goed genoeg geïsoleerd is zodat ze weinig warmte afgeeft aan de buitenkant. Kies ook voor kranen met een vuilafstotend en krasbestendig oppervlak. De kranen van Grohe bijvoorbeeld zijn voorzien van een vuilafstotende chroomafwerking, de StarLight-technologie, waardoor kranen er jarenlang als nieuw uitzien.

Zowel in de badkamer als in de keuken zijn thermostatische mengkranen handig. Die hebben als voordeel dat ze sneller op temperatuur zijn, waardoor u het water minder lang hoeft te laten lopen. De temperatuur blijft steeds constant. Eengreepsmengkranen met een ecofunctie geven in eerste instantie maar de helft van het beschikbare water vrij. Pas wanneer de kraan volledig opengezet wordt, stroomt de maximale hoeveelheid water.

Om kalkvorming te voorkomen is het belangrijk om af en toe de ‘waterstraalbreker’ in de bek van de kraan los te draaien en te ontkalken. Zo kan het water optimaal doorstromen. De kranen van Hansgrohe bijvoorbeeld zijn voorzien van een ‘Rubit’-perlator in de uitloop die kalkaanslag voorkomt. Kalk kan zich bij dat systeem maar moeilijk hechten op de elastische schijf uit silicone.

Een ergonomisch gevormde draaibare uitloop, een uittrekbare flexibele sproeier, bijpassend afvoergarnituur en afwasmiddelhouder, voor welk technisch detail of combinatie u ook kiest, het bezorgt u zeker heel wat gebruiksvreugde. Bovendien kunnen de producten precies zo worden geplaatst dat ze afgestemd zijn op uw eigen werkwijze.

Behalve de technische betrouwbaarheid van een kraan is ook het design van belang. De vorm van de kranen is een sculpturaal accent in de keuken en benadrukt de persoonlijke inrichtingsstijl van de bewoners. Apparaten verschijnen alleen wanneer we ze nodig hebben. Wat niet gebruikt wordt, is netjes opgeborgen. Maar de kraan blijft altijd zichtbaar.

Naargelang van de zone

Groenten schoonmaken, fruit wassen, vis fileren of de vaat wassen, glazen reinigen, pannen en bakplaten schoonmaken: voor elke handeling in de keuken worden totaal verschillende eisen gesteld aan de waterpunten van een keuken. Toch beschikken tot nu toe maar zeer weinig privékeukens over een scheiding van die verschillende functies. Dornbracht ontwikkelde daarom een volledig nieuw kraanconcept in drie variaties. De ‘Prep Set 1’ bestaat uit een zeer vlakke spoelbak en een spoeldouche met milde straal voor het zacht afspoelen van groenten, vlees en fruit. De tweede spoelbak is extra diep en daarmee optimaal geschikt om bijvoorbeeld sla te wassen. Bij de Clean Set 1 staat het reinigen centraal. Met een extra harde straal om vuil en vastgekoekte resten te verwijderen. Bij de tweede spoelbak dient de afzonderlijke eenhendelmengkraan om snel te vullen en de spoeldouche om het gereinigde servies af te spoelen.

Speciaal voor kleinere keukens is er de ‘Uni Set 1’, met een multifunctioneel diep bekken en een vlak bekken voor het voorbereiden en klaarmaken. Een uittrekbare spoeldouche kan zowel gebruikt worden om voor te bereiden en klaar te maken als om te spoelen en af te wassen. Uitgekiend tot in alle details.

Tekst Ingrid Allaerts

Ik ga Bouwen & Renoveren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels