Kies de juiste kleur

Kies de juiste kleur

Muurbekledingen

Kiezen voor de juiste kleur(en) in je huis is niet altijd even gemakkelijk maar toch heel belangrijk: kleuren bepalen in grote mate mee hoe je woning er uitziet en hoe ze aanvoelt. Wij zetten je alvast op het juiste (kleuren-)pad...

Als we kleurstylisten mogen geloven, zijn Belgen geen grote durvers op gebied van kleur. We spelen graag op veiligheid en kiezen daarom gemakkelijk voor soorten wit en eierschaalkleur. Zonde, want kleur geeft karakter en sfeer aan onze leefomgeving. Kleur leren kiezen is een creatief proces en af en toe “verkeerd” kiezen hoort er nu eenmaal bij. Het is een proces van vallen en opstaan. Leren kijken en voelen welke kleuren bij onze persoonlijkheid en onze leefstijl passen. Niet altijd gemakkelijk, maar wel de moeite waard om het uit te proberen.

Om onze lezers alvast op het juiste pad te zetten, volgden wij een kleurenworkshop en gingen we te rade bij een ontwerpbureau dat een volledig kleurenconcept voor een verffabrikant ontwierp. Tenslotte vroegen ook we raad aan een jonge styliste.

De verffabrikant

Een kleurenconcept is een bijzonder handig uitgangspunt. Zowel voor de klant op zoek naar de juiste kleuren en combinaties als voor de kleurenspecialist, zodat hij vlot tot een mooi en duidelijk advies kan komen. We vroegen aan Fabienne Bruyninckx, zaakvoerder van Bruyninckx Designers, die voor Sigma het Inspiration Concept ontwierp, wat met dit kleurenconcept eigenlijk bedoeld wordt.

“De boodschap van ons kleurenconcept is duidelijk” aldus Fabienne Bruyninckx. “Ontdek de nieuwe interieurkleuren èn combineer ze met je eigen persoonlijke smaak. Vooral dit laatste is zeer belangrijk en wordt nogal eens onderschat. Het heeft geen zin om als styliste de prachtigste nieuwe kleurentrends voor te stellen als de klant daar geen boodschap aan heeft.”

Inspiration Concept

Dit concept bestaat uit een ‘inspiratieboek’, een kijkboek met ondersteunende beelden dat de klant moet helpen de juiste keuze te maken. Verder omvat het concept een kleurenwaaier met volle kleurvlakken, een combinatiekleurenwaaier en tenslotte een map met grotere stalen.

De stylist bepaalt eerst samen met de klant de voorkeurskleur. Het verhaal start met zes kleurgroepen: okergeel, oranje aardetint, warm rood, rustig blauw, ijsblauw en natuurlijk groen. Binnen elke kleurgroep vindt men drie stijlgroepen: New Classic, Modern Country en Living Design. Deze groepen zijn enkel bedoeld als inspiratie of suggestie en worden nooit opgedrongen. Binnen elke stijlgroep worden dan weer drie kleurencombinaties getoond. De eerste combinatie is een rustige ‘toon-op-toon’, de tweede heeft er een accentkleur bij en de derde een contrastkleur.

Eens de kleur is gekozen, wordt de verfkwaliteit bepaald want deze kleuren zijn verkrijgbaar in verschillende glansgraden en verftechnieken.

Waar kan je terecht?

“Dit concept is zo samengesteld dat een doorgewinterd vakman hier net dat tikje meer persoonlijk advies mee kan geven”, aldus Fabienne Bruyninckx. “Maar ook een beginnend kleurenadviseur kan er makkelijk zijn weg in vinden. Het wordt bij de klant thuis voorgesteld door vakmensen uit de sector: (interieur)architecten, decorateurs of de betere verfhandelaars”.

De kleurenworkshop

Wil je bijleren, experimenteren en vooral zelf aan de slag gaan met kleur dan is een kleurenworkshop misschien iets voor u. Veel verffabrikanten leveren inspanningen om hun klanten gevoel voor kleur mee te geven en met kleur te leren werken. Histor, Levis en Colora geven regelmatig kleurenworkshops. Zo’n dagje kleur kost gemiddeld 75 euro.

Wat kan je verwachten?

De lesgevers zijn professionele stylisten. Zij bieden je een boeiende en creatieve ontdekkingsreis aan door de wereld van kleuren. De voormiddagen worden ingevuld met een stukje theorie: de kleurencirkel, trends, kleuren leren gebruiken en combineren… In de namiddag kan je zelf aan de slag: een sfeercollage om je persoonlijke stijl te ontdekken, een persoonlijk kleurenplan en veel handige tips.

Inhoud en info

Bij Histor en Colora is het thema: leren werken met kleur. Bij Levis zijn er verschillende thema’s: je hebt de keuze uit zeer praktische workshops (hoe moet ik hout schilderen of lakken?) of de wat theoretischer lessen over kleurgebruik zelf.

Info over de kleurenworkshops, de data en het inschrijvingsformulier vind je terug op www.histor.be, www.colora.be en www.levis.info.

Het persoonlijk advies

Je kan ook zelf bij een styliste of gespecialiseerde interieurarchitect terecht voor een persoonlijk kleuradvies bij u thuis. Het is een stuk duurder maar je krijgt een volledig op maat gemaakt kleurenpalet in ruil.

Maaike Dewaele, een jonge styliste, geeft stijl- en kleuradvies maar gaat ook graag zelf aan de slag met verf en stof: zetels stofferen, gordijnen helpen kiezen en opmaken of kleuradvies en schilderen.

“Ik bekijk de ruimte en hou rekening met de afmetingen, de lichtinval en de oriëntering”, aldus Maaike. “Zijn er belangrijke ornamenten waar ik rekening moet mee houden? Wat is de stijl van de woning en het meubilair? Welke functie heeft de ruimte?. Een speelkamer zal ik anders inrichten dan een rustige zithoek. En ik luister naar de voorkeur van mijn klanten”.

Ook haar valt het op dat in de kleurkeuze zowel de persoonlijkheid van de bewoners als hun ervaring met kleuren een grote rol speelt. Wie ooit speciale combinaties of kleuren probeerde, heeft er vaak weinig moeite mee om een stap verder te gaan.

Maaike gebruikt kleurenwaaiers van verschillende fabrikanten maar blijft wel voor één ontwerp binnen de waaier van één merk. De kleuren zijn op elkaar afgestemd en de combinaties zijn harmonieuzer.

Chantal Verrecas

Tips

  • Hou je van felle kleuren en stevige contrasten, hou dan de inrichting en de decoratie sober zoniet krijg je een heel onrustig interieur.
  • Een rustige sfeer vraagt grote vlakken in dezelfde kleur: schilder daarom de verwarmingselementen, deuren en plinten in dezelfde kleur als de muren
  • Sierlijsten tegen het plafond verf je best mee in dezelfde kleur als het plafond.
  • Durf elementen extra aandacht te geven met een gewaagde kleur: een oude stoel, de paraplubak van oma, die kapstok… Leuk en het neemt niet veel tijd in beslag.
  • Wist je dat je muurtegels en keukenkasten in melamine kunt verven? Je hebt alleen de juiste soort verf nodig.
  • Hoeveel liter verf heb ik nodig of hoe vermijd ik om in een halfafgewerkte kamer ‘droog’ te staan? Of dat mijn auto buiten moet om mijn verfoverschotten te kunnen stallen. Met een halve liter lak, kan je een deur twee lagen geven. Voor een muur reken je best als volgt: breedte x hoogte x 2 (twee lagen dus). Met een liter muurverf schilder je ongeveer 12 m².

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels