Kies energiezuinige toestellen

Keuken

Nergens in de woning wordt zoveel energie verbruikt als in de keuken. De koelkast en de diepvriezer samen vertegenwoordigen al 20 procent van het energiegebruik in een huishouden.

Nergens in de woning wordt zoveel energie verbruikt als in de keuken. De koelkast en de diepvriezer samen vertegenwoordigen al 20 procent van het energiegebruik in een huishouden.

Het is dan ook verstandig energiezuinige toestellen aan te schaffen, gelabeld met het Europese energielabel. Zowel voor het milieu als voor uw portemonnee.

Elektrische apparaten zoals koelkasten, diepvriezers, ovens, vaatwassers, lichtbronnen en airconditioners worden uitgerust met een energielabel. Op basis van het verbruik worden de toestellen in zeven klassen onderverdeeld, van A tot en met G. Toestellen van klasse A zijn zeer energiezuinig, toestellen van klasse D hebben een gemiddeld verbruik en G staat voor alarmerend energie-onzuinig. De verschillen in verbruik kunnen hoog oplopen.

Sinds 2004 bestaat er voor koelkasten een uitbreiding van dit label met twee extra categorieën: de labels A+ en A++. Een nuance die een verbruik impliceert dat respectievelijk 25 % en 50 % lager ligt dan dat van een koelkast met A-label. Als er op het label een madeliefje – het ecolabel van de Europese Unie – staat, wil dat zeggen dat het apparaat erg energiezuinig is en ook op het vlak van productie en hergebruik zeer milieuvriendelijk is. Worden verder nog vermeld: het concrete energieverbruik, de inhoud, het geluidsniveau, het was- of droogresultaat.

Momenteel heeft 90 procent van de apparaten een A-label. Maar het huidige systeem dateert van midden jaren 90 en krijgt meer en meer kritiek omdat het verouderd is en het de producenten niet meer prikkelt om betere apparaten te ontwikkelen. Daarom wordt gewerkt aan een nieuw systeem, gebaseerd op cijfers. Daarbij zou 1 het minst zuinig zijn. De nieuwste toestellen zouden het label 7 meekrijgen. Na verloop van tijd, wanneer een nieuwe generatie zuinige apparaten op de markt komt, kunnen de cijfers gaan opschuiven (zie tekening): nummer 2 en 3 de minst zuinige, nummer 8 en 9 de zuinigste … Uit berekeningen van de CECED (de Europese groepering van fabrikanten van huishoudtoestellen) blijkt immers dat de CO2-uitstoot fel kan verminderen door toestellen ouder dan tien jaar uit de markt te nemen.

Zuinig omspringen met energie

Door rekening te houden met een aantal simpele tips kun je het verbruik van de toestellen in je keuken beperken. We zetten ze even op een rij.

Lees de gebruiksaanwijzing van je toestel aandachtig, zodat je het optimaal kunt gebruiken. Een correct gebruik betekent dat je minder verbruikt.

Kies voor een energiezuinig kooksysteem. Koken op aardgas is ongeveer de helft goedkoper dan een klassiek elektrisch fornuis. Bij de nieuwe systemen zoals vitrokeramische platen en inductiekookplaten zijn de inductiekookplaten het zuinigst. Gebruik pannen die perfect op het fornuis aansluiten, om de energie maximaal te benutten.

Een microgolfoven is ongeveer de helft zuiniger dan een klassieke oven of een klassiek fornuis, tenzij het om grote kookhoeveelheden gaat.

Warm de oven alleen voor als dat echt nodig is. De oven kan je altijd enkele minuten voor het einde van de bak- of braadtijd uitschakelen. De warmte die blijft hangen, kun je eventueel benutten om de borden op te warmen.

Het koel bewaren of invriezen van levensmiddelen neemt een flinke hap uit ons elektriciteitsbudget. Plaats de koelkast op een koele plek, in een omgeving van 15°C verbruikt een koelkast 25 % minder dan in een omgeving van 20°C. Controleer ook regelmatig of de deuren van koelkast en diepvriezer nog goed sluiten. Ontdooi regelmatig. Een ijs-laagje van 3 mm betekent een meerverbruik van 30 procent.

Tekst: Ingrid Allaerts

Ik ga Bouwen & Renoveren 07/2008

Tips

TIP

Op de site www.topten.be zijn de meest energiezuinige toestellen verzameld die op de Belgische markt beschikbaar zijn.

Doel van de site is consumenten helpen om snel de beste producten te vinden. En beste betekent in dit geval: energiezuinig, geringe schade voor het leefmilieu, gemakkelijk gebruik, goede kwaliteit en een redelijke prijs. Voor de selectie baseren de makers van de site zich op onafhankelijke tests door erkende instellingen, op nationale en internationale verklaringen over goederen, op labels of aanwijzingen van de producent die overeenstemmen met de nationale of internationale regels. Momenteel vindt u er een selectie van de zuinigste diepvriezers, koelkasten, droogkasten en wasmachines, spaarlampen, auto’s en circulatiepompen. Bedoeling is dat de site nog verder uitgebreid wordt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels