Kies het juiste type zwembad

Kies het juiste type zwembad

Outdoor, Zwembad en wellness

Kiezen voor een zwembad in je tuin is één ding. Het juiste zwembad kiezen is nog iets anders. Welk type voor jou perfect is, hangt af van verschillende factoren zoals budget, keuzevrijheid, de gewenste levensduur van het zwembad... We zetten de belangrijkste types even op een rij, van klein naar groot.

Opblaasbare zwembaden

Uiteraard kent iedereen het kleine, opblaasbare zwembadje waarin kleine kinderen zich kunnen uitleven in het water. Er bestaan daarnaast ook grote opblaasbare zwembaden met een zelfdragende structuur, waarin ook volwassenen – zij het beperkt – kunnen zwemmen. Met een speciale pomp blaas je ze in een paar uur op. Op het einde van het seizoen zijn ze even makkelijk en snel weer afgelaten en opgeborgen.

Sommige van die baden kan je zelfs deels ingraven, zodat ze meer de uitstraling van een echt zwembad krijgen.

Opzetbaden

Hetzelfde geldt voor opzetbaden. Deze zwembaden, met een structuur in hout, metaal of kunststof, plaats je op de grond of kan je deels ingraven. Aan de binnenzijde zijn ze meestal bekleed met een waterdichte folie in pvc. Ze komen tegenwoordig in allerlei vormen en met allerhande extra’s, zoals zwembadverwarming, een overkapping… zonder dat het je handenvol geld kost.

Vervolgens komen we uit bij de ‘echte’ ingebouwde zwembaden. Daar onderscheiden we twee hoofdcategorieën: de monoblocks en de bouwkundige zwembaden.

Monoblock zwembaden

Monoblocks zijn voorgevormde kuipen uit polyester, vinylester of epoxy die in de fabriek gemaakt worden met behulp van een mal. Ze worden dus in één stuk geleverd en zo in de grond geplaatst, bovenop een gestabiliseerde bodemplaat. Na plaatsing moet enkel nog de rand rond het zwembad worden verstevigd.

De snelle uitvoering is een groot voordeel. Net als de gladde en onderhoudsvrije wandafwerking en de lange levensduur. Bovendien ben je al lang niet meer gebonden aan de standaardafmetingen. Al zal je keuze door het transport niet helemaal onbeperkt zijn. Nog een belangrijk struikelblok is de bereikbaarheid van de plek waar het zwembad moet komen.

Bouwkundige baden

Bouwkundige zwembaden worden altijd op maat gemaakt en ter plekke aangelegd. Jij bepaalt de afmetingen, de vorm en de afwerking van het zwembad, en het wordt helemaal volgens jouw wensen en behoeften gebouwd en geïnstalleerd.

Dat kan op verschillende manieren: er zijn gemetselde baden en zwembaden gegoten in beton (deze komen het vaakst voor), of baden opgebouwd uit bekistingsblokken of isolerende polystyreenblokken die achteraf worden opgevuld met beton. Die laatste zijn makkelijk te hanteren, bieden een goede isolatiewaarde en snelle bouwtijd, maar ze kosten meer dan betonblokken.

Ook voor de wandafwerking heb je verschillende opties: een folie, membranen in pvc of TPO, polyester, mozaïek of tegels, of je zou het beton gewoon zichtbaar kunnen laten. Enkel EPDM is niet geschikt. Het mag dan wel standaard gebruikt worden voor zwemvijvers, het materiaal is niet bestand tegen hoge concentraties chloor.

Het grootste voordeel van bouwkundige zwembaden is dat je dus helemaal zelf bepaalt hoe je zwembad eruitziet. De aanleg neemt wel meer tijd in beslag, is duurder en meer weersafhankelijk dan monoblock zwembaden.

Openingsbeeld © ’t Groene Plan

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels