Kies voor de juiste brandverzekering

Kies voor de juiste brandverzekering

Recht en financiën

Uw woning is u dierbaar. Een brandverzekering is - alhoewel niet wettelijk verplicht - dus geen overbodige luxe. Waar moet u op letten?

Allereerst dit: de term ‘brandverzekering’ is vandaag een pars pro toto. Hoewel de dekking tegen brand nog steeds centraal staat in de polis, vergoedt die verzekering ook schade aan uw huis of appartement die veroorzaakt wordt door storm, kortsluiting, vandalisme, enzovoort. Sinds een viertal jaar moet elke brandverzekering volgens de wet ook een luik ‘natuurrampen’ omvatten (zoals overstromingen en aardbevingen). De ruimere term ‘woningverzekering’ is dus eerder de vlag die de volledige lading dekt. Zo’n verzekering beschermt overigens niet alleen het gebouw, maar ook de inhoud ervan.

Niet verplicht, wel gewenst

Hoewel er geen wettelijke verplichting is, is zo’n bescherming zeker aangewezen. Meer nog: heel wat banken eisen dat u bij het afsluiten van een hypothecaire lening een brandverzekering heeft voor de betrokken woning. Uit cijfers van de beroepsvereniging van de verzekeringsmaatschappijen Assuralia blijkt dan ook dat meer dan 95 procent van alle Belgen een dergelijke verzekering op zak heeft.

Los van deze facultatieve brandverzekering wordt het in ons land binnenkort trouwens verplicht om een verzekering af te sluiten die derden vergoedt als ze lichamelijke schade zouden oplopen door brand of explosie in uw woning. U kunt zelf kiezen of u deze dekking laat opnemen in uw brandverzekering of in uw familiale verzekering.
De premies voor brandverzekeringen durven al wel eens te variëren naargelang de verzekeraar. Vergelijken is dus de boodschap. Van een vast tarief is alvast geen sprake. De premie hangt ondermeer af van de oppervlakte van uw woning, het aantal vertrekken, de gebruikte materialen en de waarde van de inboedel. Weet wel dat de prijs van uw woningverzekering dit jaar gemiddeld 3 tot 4 procent zal stijgen. Dat heeft te maken met het toenemende aantal schadegevallen – doorgaans veroorzaakt door natuurrampen.

Vrij van vrijstelling?

Sommige verzekeraars pakken uit met een integrale schadeloosstelling, maar doorgaans geldt er een contractuele vrijstelling of franchise. Dit is het bedrag u zelf dient op te hoesten bij de uitbetaling van de schadevergoeding. Polissen zonder vrijstelling zijn niet noodzakelijk interessanter: meestal vertaalt dat zich in een hogere premies of minder waarborgen. Doorgaans is er dus wél een franchise van ongeveer 220 euro voorzien. Dit bedrag is gekoppeld aan de zogenaamde ABEX-index: die weerspiegelt de evolutie van de prijzen in de bouwsector.

Steeds vaker kunt u ook opteren voor een polis met Engelse vrijstelling. Maar wat houdt dit precies in? Wel, als de schadevergoeding hoger ligt dan de franchise (ongeveer 220 euro), moet u de kost van deze vrijstelling niet meer zelf dragen. Zeker het overwegen waard!

Waarop letten?

Zoals hierboven reeds vermeld, zijn er nogal wat verschillen tussen de tarieven van de afzonderlijke verzekeringsmaatschappijen. Meerdere offertes aanvragen en verglijken is dus een absolute must. Gelukkig zijn er enkele websites die u bij het vergelijken kunnen helpen, zoals die van 18procent.be (http://18procent.be/nl/home), Assurtel (www.assurtel.be), Eccent (www.eccent.be) en Vergelijk.be (www.vergelijk.be/financieel).

FR: 18pourcent.be (http://www.18pourcent..be) et Eccent (http://www.eccent.be).

Belangrijk is wel dat u geen appelen met peren vergelijkt. Ga dus na hoe het precies zit met de franchise. Check ook wat precies verzekerd is (bijvoorbeeld diefstal, glasbraak en uw tuinhuis) en tot welk bedrag u per schadegeval gedekt bent.

Heeft u al een tijdje geleden een brandverzekering afgesloten? Dan kan het zeker geen kwaad om uw polis te herbekijken: is de verzekerde waarde van uw woning en inboedel nog wel up-to-date? Als u onderverzekerd bent, dan heeft dat uiteraard gevolgen bij de eventuele uitkering van een schadevergoeding. En check dan ook meteen eens of u al gedekt bent tegen lichamelijke schade aan derden ten gevolge van brand. Want zoals hierboven al vermeld: binnenkort is dit verplicht.

Roel Van Espen

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels