Kleine badkamer: bad of douche?

Kleine badkamer: bad of douche?

Badkamer en wellness, Interieur

Nu onze woningen, en dus ook badkamers, kleiner worden, moeten veel mensen kiezen tussen een bad of een douche. Dat is vaak geen makkelijke keuze.

Hoewel de keuze voor een bad of douche in eerste instantie is ingegeven door een persoonlijke, subjectieve voorkeur, bieden beide opties ook enkele voor- en nadelen. Het grootste argument pro douche in een kleine badkamer is ongetwijfeld de beperkte ruimte die de installatie inneemt. Zeker als je voor een inloopdouche kiest, waarbij de douchebak naadloos overloopt in de vloer, spaar je kostbare centimeters uit. Bovendien lijkt jouw badkamer groter.

© Villeroy & Boch AG

Daarnaast verbruikt een douche heel wat minder. Studies tonen aan dat je bij een gemiddelde douchebeurt van negen minuten zo’n 70 liter water verbruikt, terwijl je voor een vol bad zo’n 120 à 150 liter nodig hebt. Dat voordeel is natuurlijk relatief als je een half uur onder de douche staat. Al kan een waterbesparende douchekop, die tot de helft zuiniger is, in dat geval soelaas brengen.

Al zijn er ook heel wat argumenten in het voordeel van een bad te bedenken. Zo zijn er tegenwoordig heel wat kleinere modellen op de markt. Daarnaast is het de ideale plek om te ontspannen na een drukke dag op het werk, en zou het helpen bij chronische ontstekingen, positief zijn voor de bloedsuikerspiegel en zelfs helpen om calorieën te verbranden. Bovendien past een bad met geïntegreerde bubbels en massagestralen perfect in de wellnesstrend.

Bad en douche

Een nadeel van het bad is dat het moeilijk schoon te maken is, dat je er echt tijd voor moet uittrekken en dat het minder plaats biedt. Al zijn bepaalde baden ook voorzien van een bredere douchezone. Ook voor een ander obstakel aan het bad, namelijk de hoge instap, is intussen een oplossing bedacht. Zo beschikken sommige baden over een lage instap en hebben ze een verlaagd deel dat, in combinatie met een douchewand, als een soort douchebak kan fungeren.

Nog handiger zijn de baden met waterdichte deurtjes in de badwand. Daarbij is de instap beperkt tot ongeveer tien à twintig centimeter. Er zijn verschillende maten en stijlen beschikbaar, en ze laten je toe om elke dag zelf te beslissen of je voor een snelle douche of een relaxerend bad gaat. Voor de eeuwige twijfelaars vormen die bad-douchecombinaties dus de ideale oplossing.

Tekst Elien Haentjens

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels