Kleine keukens: maak ze groot

Kleine keukens: maak ze groot

Interieur, Keuken

Onze woningen worden steeds compacter. Dat zie je ook aan onze keukens. Maar welke oppervlakte moet een keuken minstens hebben om niet op comfort te hoeven beknibbelen?

Heel wat gezinnen bestempelen de keuken als hun favoriete vertrek in huis. Toch is die niet bij iedereen even groot. Wanneer de afmetingen beperkt zijn, moet je grondig nadenken over de inrichting. Elke vierkante centimeter telt. Werk daarom samen met een interieurarchitect. Hij komt vaak met oplossingen op de proppen waar je zelf nog niet aan gedacht hebt.

 

© IKEA

Lengte

Je kan kiezen voor een inrichting in G-, L-, U- of I-vorm. Die laatste optie vergt de minste ruimte. Een centraal keukeneiland kan je maar beter vergeten: dat vraagt te veel oppervlakte. Voor een keuken in de vorm van een I volstaat één wand, al zijn er wel twee nadelen aan verbonden. Enerzijds liggen alle werkzones op één lijn. Je kan de werkdriehoek (bereiden, spoelen, koken) niet respecteren.

 

Anderzijds moet jouw keuken lang genoeg zijn. “Je moet zowel plaats hebben voor de spoelbak, de kookplaten en het werkblad”, zegt Erik Dallons, schrijnwerker-meubelmaker bij DVDE uit Nijvel. “Reken hiervoor toch minimaal 2 meter. En dan is er nog geen ruimte om te werken.”

Diepte

Naast de lengte is ook de diepte van belang. Een standaard werkblad is 60 cm diep. Minder is moeilijk, want dan verlies je te veel ruimte in de kasten onder het werkblad. Als je de diepte daarentegen met een tiental centimeter vergroot, dan kan je ook achteraan het werkblad wat opbergruimte creëren. Denk bijvoorbeeld een luikje waarachter je kruiden kan bewaren.

© èggo

Breedte = comfort

Heb toch iets meer ruimte, kies dan voor een L-vormige keuken. Hier kan je wel rekening houden met de werkdriehoek. Daarenboven verlies je ook in de hoeken geen plaats meer. Voorzie een hoekmeubel met volledig uitdraaiende plateaus om de opbergruimte te optimaliseren.

 

Circulatie

Welke indeling je ook gebruikt, hou  steeds 80 cm vrij vóór het werkblad. Dat is wel het absolute minimum. Met een een breedte van 1 m tot 1,20 m kan je pas echt vlot circuleren. Ga met deze en al onze andere tips aan de slag. Zo bouw je een mooie keuken die goed doordacht en degelijk is. In tegenstelling tot de grote keukens van jouw vrienden staat bij jou alles binnen handbereik. Geen eindeloos heen-en-weer gehol!

Lees de volledige reportage in het meinummer van Ik ga Bouwen (nr. 420)

Tekst Natacha Dumont

Beeld © MHK

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels