Bekijk de galerij

Kleine ruimte wordt groot

Bouwmethodes, Nieuwe appartementen en loften

Een kleine kantoorruimte in een pand uit de jaren zestig werd omgetoverd tot een lichte en originele flat.

Krachtijnen volgens de architecten1. Het karakter en de kracht van het pand, gebouwd door een van de grootmeesters van het modernisme in België (Louis-Herman De Koninck). 2. Het benutten van de open ruimte en van de beperkingen die tot een rationele indeling hebben geleid.

volgens de bouwheer 1. De enorme vrijheid in een open, maar gedifferentieerde ruimte. 2. De transparantie, de intimiteit en het overdadige licht. 3. Een woning die volledig bij hem past, ondanks het erg beperkte budget.

ArchitectCaSA (Colombo and Serboli Architecture) – Barcelona

De eigenaar is niet iemand die graag van op afstand observeert. Als jonge graficus in de reclamewereld wist deze creatieve geest de mogelijkheden van deze kantoorruimte te vatten én zich met de juiste mensen te omringen om zijn droom te realiseren. De eerste stap was het bekomen van een bestemmingswijziging, wat geen problemen heeft opgeleverd. Het ging om een normale procedure, die ongetwijfeld gemakkelijker was in deze richting dan andersom.

Het zeer beperkte budget maakte creatieve en zelfs innoverende oplossingen noodzakelijk. Heel wat materialen zijn dan ook afkomstig uit andere vakgebieden zoals dat van de winkelinrichting. De samenwerking tussen de bouwheer en de architecten Colombo en Serboli werd vergemakkelijkt door hun onderlinge vriendschap en hun gelijklopende visies op interieurinrichting.

Permanent licht De ruimte met een oppervlakte van 98 m² maakt deel uit van een gemengd gebouw in modernistische stijl, medio jaren 60 ontworpen door Louis-Herman De Koninck, een van de toonaangevende architecten van dat moment. Het pand met negen verdiepingen ligt aan de Louizalaan in Brussel, een historische en zeer gewilde locatie.

Naast die verleidelijke ligging is er ook de indeling van de ruimtes: één open oppervlakte, met zowel vooraan als achteraan grote raampartijen van vloer tot plafond. Dat bleek doorslaggevend voor de inrichting van de flat. De bouwheer wilde de kwaliteit van de lichtinval sowieso bewaren. De radiatoren werden dan ook verplaatst om de transparantie en het open karakter optimaal te benutten. De ruimte strekt zich in de lengte uit.

Het was de bedoeling de openheid en helderheid van de ruimte te behouden maar er toch specifieke zones in onder te brengen. Bijgevolg werd er een oost-westelijk georiënteerd programma gecreëerd, bestaande uit een opeenvolging van een kleine bureauruimte vooraan, een zitruimte, een keuken, een badkamer en ten slotte een slaapkamer en polyvalente ruimte achteraan.

Laure Eggericx

Lees meer en ontdek de plannen in nummer 345 van Ik ga Bouwen, dat nu in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels