Kleiner en duurzaam wonen is in

Nieuws

De Belg hecht belang aan duurzaam wonen. Dat blijkt uit de Trends Vastgoedgids.

De Belg hecht belang aan duurzaam wonen. Dat blijkt uit de Trends Vastgoedgids.

“Een positief energieprestatiecertificaat is duidelijk een meerwaarde bij de verkoop, terwijl een slechte score gebruikt wordt om af te dingen op de prijs”, verklaarde Laurenz Verledens van Trends.

Al worden vanuit de sector wel vragen gesteld bij de kwaliteit van de afgeleverde energieprestatiecertificaten. “Men mag er zich dus zeker niet op blindstaren”, waarschuwt Verledens.

Naast energiezuinig, is ook kleiner wonen een trend. “De kwaliteit primeert op kwantiteit”, aldus de Trends-journalist. Een verklaring voor deze evolutie moet worden gezocht in de populariteit van wonen in de stad, de alsmaar duurdere bouwgronden en een mentaliteitswijziging.

Honkvast

“De Belg vindt een eigen woning belangrijk, maar ook andere zaken zoals reizen, vrije tijd of kleding.” Het villasegment, dat nog zwaar getroffen was in 2009, laat dit jaar een herstel optekenen, zowel op het prijsniveau als het aantal transacties.

De verkoop op plan gebeurt dan weer moeizaam, want de Belg is bang om risico’s te nemen. Regionaal blijven de tendensen gehandhaafd: de dure regio’s blijven koploper en andersom. “Er wordt al jaren gespeculeerd op het feit dat Limburg een inhaalbeweging zou maken, maar die blijft vooralsnog uit”. Verledens wijst op het feit dat de Belg zeer honkvast is.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels