Kleurcodes verlichting ontcijferd

Kleurcodes verlichting ontcijferd

Interieur, Verlichting

De kleurtemperatuur en de kleurweergave leiden samen tot de kleurcode. De codes variëren van 825 tot 965. Een korte introductie in deze technische materie.

De kleurtemperatuur van een lichtbron geeft een idee van hoe warm het licht is. Ze wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe lager de Kelvin-waarde, hoe warmer het licht en hoe knusser de ruimte. Koud wit licht stemt overeen met uitbundig zonlicht op het middaguur. Tussen beide zit neutraal wit licht, dat doet denken aan ochtendlicht of daglicht na de middag.

Color Rendering index

De Color Rendering Index, of kleurweergave-index in het Nederlands, geeft de betrouwbaarheid van de kleurweergave aan. Het getal wordt uitgedrukt in Ra. Een lichtbron met waarde 100 zal kleuren weergeven zoals bij daglicht zijn. De regel is simpel: hoe hoger de waarde, hoe beter en natuurlijker de lamp kleuren weergeeft. Hoe lager de waarden, hoe moeilijker om dicht bij elkaar liggende kleuren te onderscheiden.

Kleurcode

De kleurtemperatuur en de kleurweergave samen leiden tot de kleurcode. De codes variëren van 825 tot 965. De twee laatste cijfers verwijzen naar de kleurtemperatuur. De kleurcode 825 geeft bijvoorbeeld aan dat de lamp 2500 Kelvin produceert. Dat is heel warm wit licht. Bij de de code 965 is dat net omgekeerd. De 65 staat voor 6500 Kelvin, ijskoud daglicht in de praktijk.

Het eerste cijfer duidt de kleurweergave aan. 80 bij de code 825 en 90 bij de code 965. Lampen die de laatste code dragen, geven dus een betere kleurweergave. De waarde 860 stemt overeen met normaal natuurlijk daglicht. De meest verkochte compacte fluolamp heeft bijvoorbeeld de kleurcode 827. Voor ledverlichting wordt voorlopig nog niet met kleurcodes gewerkt. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen warm en koud wit licht.

Enkele kleurcodes:

827: extra warm wit als kleur, kleurweergave: goed
830: warm wit ; kleurweergave: goed
835: neutraal wit als kleur, kleurweergave: goed
840: koel wit (kleur), kleurweergave: goed
865: koel daglicht (kleur), kleurweergave: goed
930: warm wit (kleur), kleurweergave: zeer goed
940: koel wit (kleur), kleurweergave: zeer goed
950: daglicht (kleur), kleurweergave: zeer goed
965: koel daglicht (kleur); kleurweergave: zeer goed

Tekst David Bitoune

Foto BuzziSpace

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels