Klimaat en cultuur hoekstenen voor architectuur

Nieuws

Bijoy Jain, de oprichter van het Indiaas collectief Studio Mumbai, komt op 28 november in C-Mine in Genk vertellen over de manier waarop deze groep van vakmannen en architecten te werk gaan. Jain zal zijn unieke visie op architectuur delen met de aanwezigen.

Bijoy Jain, de oprichter van het Indiaas collectief Studio Mumbai, komt op 28 november in C-Mine in Genk vertellen over de manier waarop deze groep van vakmannen en architecten te werk gaan. Jain zal zijn unieke visie op architectuur delen met de aanwezigen.

Studio Mumbai is een collectief uit India dat bestaat uit een aantal vakmannen en architecten. De projecten die ze ontwerpen, bouwen ze ook volledig zelf. De oprichter van dit collectief, Bijoy Jain, geeft eind november een lezing in Genk en deelt zijn intrigerende visie op architectuur met de aanwezigen.

De waarden van Studio Mumbai

Ontwerpen komen bij Studio Mumbai tot stand na een intensief proces van overleg, materiaalstudies, maquettes en schetsen. Er is veel respect voor de oude tradities en traditionele bouwmaterialen en lokale technieken. Bij het ontwerpen en bouwen is er veel respect voor de eigen cultuur en geschiedenis in het bouwen.

Jain wil wegstappen van het overhaast neerzetten van gebouwen zonder rekening te houden met het klimaat of de cultuur. Dat resulteert namelijk in een constante strijd van mens en gebouw tegen hitte, moesson en stedelijke verdrukking. Bijoy Jain van Studio Mumbai wil hier tegenin gaan en werkt uitsluitend met klanten die hem tijd en vertrouwen geven.

De ontwerpen van Studio Mumbai

Studio Mumbai is bekend om een bescheiden vorm van architectuur. Hun meest in het oog springende realisaties zijn woonhuizen die tot in de kleinste details zijn afgewerkt. Ze visualiseren hun ontwerpen eerder via maquettes dan door uitgewerkte plannen. Deze werkwijze wijkt bewust af van het gangbare bouwproces waarbij een externe uitvoerder een gebouw optrekt volgens een gedetailleerd plan van de architect.

Lezing in C-Mine

Architectuurwijzer nodigt Bijoy Jain uit voor een lezing binnen het onderzoek naar de architectuurpraktijk buiten Europa. De lezing werpt een ander licht op architectuur vanuit een verschillende culturele hoek. Tijdens de lezing kan iedereen met interesse voor architectuur komen luisteren naar de intrigerende visie van Jain.

(LVR)

Praktisch:

Lezing door Bijoy Jain van Studio Mumbai in C-mine Genk

Woensdag 28 november 2012, om 20.15 uur

Kaarten kosten 5 euro en zijn te verkrijgen via uitingenk@genk.be.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels