Koelen is een koud kunstje voor warmtepompen

Koelen is een koud kunstje voor warmtepompen

Centrale verwarming

Isolatie houdt de warmte binnen. Perfect in de wintermaanden wanneer de temperaturen met het vriespunt flirten. Maar wat op een zonovergoten dag in putje zomer? Met al die mooie grote glaspartijen? Kunnen we het in huis dan koel genoeg houden?

Het maakt niet uit dat we een gematigd klimaat hebben. Door de grote nadruk op een hogere energiezuinigheid en dus een betere isolatie van woningen, is koeling een belangrijk aandachtspunt geworden. Bovendien schrijven de esthetische normen van de dag grote glaspartijen voor meer lichtinval voor. In de zomer gaat dit echter onlosmakelijk verbonden met meer warmte. Toch kunnen we in nieuwbouwprojecten amper een aparte elektrische airco-unit terugvinden. Waar zijn ze gebleven?

In vele gevallen is het vandaag de warmtepomp die dit koud kunstje klaart om je een aangename leefomgeving te garanderen. Lucht-luchtwarmtepompen kunnen hun werking immers gaan omkeren. Dat betekent dat ze van het verwarmen van de woning kunnen overschakelen naar het koelen. De troefkaart bij uitstek is zijn energiezuinigheid. Aparte airco-units hadden een kwalijke reputatie qua energieverbruik, terwijl warmtepompen net zuinig zijn (COP van 4 en meer) en zorgen voor je aandeel aan hernieuwbare energie in huis.

Stijn Somers, account manager Oost- en West-Vlaanderen voor Mitsubishi Electric wijst ons op de belangrijkste aandachtspunten. “Hoe beter we onze woning zullen isoleren, hoe meer we zullen koelen en hoe minder we zullen verwarmen. Met de installatie van een lucht-luchtwarmtepomp heb je een snel reagerend, zuinig systeem dat afhankelijk van de temperatuur in huis zal verwarmen of koelen. Airco-units hadden enkel een aan- en uitschakelaar en waren energetisch een ramp.”

Condensafvoer en koelleidingen

“Om goed te koelen is er in eerste instantie condensafvoer nodig. Dit is echter standaard aanwezig op een warmtepomp, omdat er ook bij het verwarmen vocht uit de kamer moet verdwijnen. Zelfs al beslis je vandaag dat je geen airco nodig hebt, kan je bij wijze van spreken na twee hete zomers nog altijd op je stappen terugkeren, zonder daarvoor extra investeringen te moeten doen.”

“Renovatie kan wat meer perikelen opleveren. Het systeem werk namelijk met één buitenunit en meerdere binnenunits. In een nieuwbouwproject kan dit netjes weggewerkt worden via luchtkanalen en roosters. Of men kan werken met opbouwmodules tegen de wand of in de vloer, afhankelijk van de eigen voorkeur. Hier kan het schoentje echter wringen bij renovatie: is er voldoende plaats voor de units? En hoe en waar kan ik mijn koelleidingen kwijt? Binnenunits bestaan in alle kleuren en smaken om die integratie in het interieur te bestendigen.”

Valérie Couplez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels