Koeling via een warmtepomp

Koeling via een warmtepomp

Centrale verwarming

Een warmtepomp haalt koude warmte uit een bron op lage temperatuur en geeft warme warmte af aan een reservoir of ruimte op hoge temperatuur. Maar we kunnen de rollen ook omdraaien: warmte ophalen binnen en afgeven buiten.

Een warmtepomp haalt koude warmte uit een bron op lage temperatuur en geeft warme warmte af aan een reservoir of ruimte op hoge temperatuur. Die koude bron is dan de buitenlucht of de bodem, de warme kant is onze woning. Dat is tenminste zoals we de warmtepompcyclus het best kennen. Maar we kunnen de rollen ook omdraaien: warmte ophalen binnen en afgeven buiten. Hoe gaat dat dan in zijn werk?
Wat er in een warmtepomp in verwarmingsmodus gebeurt, is warmte opnemen bij een bron op lage temperatuur. Hierdoor verdampt de werkingsvloeistof. Dat wordt dan op een hogere druk gebracht, en dus ook op een hogere temperatuur. Dat warme gas geeft warmte af aan de kamer en gaat daardoor condenseren. En klein ventieltje zorgt ervoor dat vervolgens ook de druk opnieuw daalt.

Draai je de rollen nu om, dan wordt er warmte aan de kamer onttrokken – de kamer koelt dus af – en afgegeven aan de buitenomgeving. Dezelfde elementen zijn aanwezig en we hebben dus eigenlijk dezelfde warmtepomp. Alleen zijn de rollen van verdamper en condensor omgekeerd en zijn we hier geïnteresseerd in de hoeveelheid weggekoelde energie. Een beetje wiskunde leert dan dat de COP in verwarmingsmodus groter is dan die in koelmodus.

Het feit dat de componenten gelijk blijven, maar de cyclus enkel in een andere richting wordt doorlopen, maakt dat met eenzelfde toestel zowel verwarmd als gekoeld kan worden. Dat gebeurt door een interne klep die de cyclus omkeert indien daarom wordt gevraagd. Elke warmtepomp zou dus eenvoudig kunnen worden uitgerust om ook te koelen.

Vandaag wordt die extra functie vaak uitgeschakeld, omdat men enkel subsidies ontvangt voor niet-omkeerbare warmtepompen. Hoewel men toch stilaan vanuit de overheid stappen begint te zetten om koeling alvast correct in te rekenen en niet met erg negatieve defaultwaarden te werken in EPB-analyses.

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels