Kook zuinig

Duurzaam bouwen, Keuken

Het deksel op de pan en het vuur op tijd laag draaien: ook in de keuken kan je veel energie besparen. Koken op aardgas of met een inductiekookplaat is het zuinigst.

Het deksel op de pan en het vuur op tijd laag draaien: ook in de keuken kan je veel energie besparen. Koken op aardgas of met een inductiekookplaat is het zuinigst.

Koken doe je op aardgas, elektrisch, vitrokeramisch of met inductie. Aardgas is het meest voordelige: het verwarmt erg snel en de warmtebron is makkelijk te regelen waardoor je nooit meer verbruikt dan nodig.

Op de tweede en derde plaats komen de keramische en inductieplaten. Oude elektrische kookplaten zijn de grootste energieverbruikers. Ze vragen veel tijd om op te warmen en verliezen deze warmte weer snel.

Ook tijdens het koken kan je makkelijk energie besparen. Plaats steeds een deksel op de kommen en pannen zodat je geen warmte verliest. Kook met weinig water: dat is niet alleen energiezuinig, maar ook gezond. Zorg dat je pan niet kleiner is dan de kookplaat die je gebruikt, zodat er geen warmte langs de pan verdwijnt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels