Kortrijk pakt uit met eerste CO2-neutrale woonwijk

Kortrijk pakt uit met eerste CO2-neutrale woonwijk

Nieuws

Kortrijk pakt uit met de eerste CO2-neutrale sociale woonwijk in Vlaanderen in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning.

De sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning uit Kortrijk is in 2008 gestart met een grondige opwaardering van haar verouderd patrimonium. Ze legt daarbij bewust de nadruk op gezondere woningen, een rationeler en efficiënter ruimtegebruik, minder energieverbruik en weinig onderhoudskosten.

Het project De Venning is een van de kroonjuwelen. Het project wil aantonen dat doorgedreven duurzaam bouwen en CO2-neutraliteit ook haalbaar en betaalbaar kan zijn binnen de sociale huisvesting, mits voldoende ervaring bij ontwerpers en aannemers, voldoende interesse voor vernieuwing bij de overheid en een goede begeleiding van de bewoners tijdens en na de werken. De Universiteit Gent startte tijdens de zomer van 2013 haar onderzoeksproject, waarbij het energieverbruik in de wijk permanent wordt gescreend en gemeten. De huizen zijn goed geïsoleerd en geventileerd en maken zo veel mogelijk gebruik van zonnewarmte en zonnepanelen.

De Venning is onder meer uitgerust met een eigen warmetenet. De opwaardering van de wijk Venning heeft circa 35 miljoen euro gekost, waarvan de Europa ongeveer tien procent subsidieerde. De wijk groeide van 163 naar 196 woningen, waarvan veel woningen voor grote gezinnen en 21 aangepaste woningen voor rolstoelgebruikers. De diversiteit in woningtypes maakt het mogelijk om er levenslang te blijven wonen. Het globale energieverbruik is gereduceerd tot een achtste van het vroegere verbruik.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels