Kostprijs van home cinema

Kostprijs van home cinema

Audio en video

De elektronica en de daarmee samenhangende multimedia blijven volop evolueren. Het is allemaal verleidelijk en heimelijk willen wij al die mogelijkheden ook in huis. Maar wat houdt 'home cinema' in en wat kost het?

Kortweg kan je een home cinema of home theater omschrijven als de manier om zowel beeld als geluid van een cinemazaal bij je thuis te reproduceren. En dit met een aangepast beeldscherm of eventueel projector, een aangepaste geluidsbron en aangepaste luidsprekers. Voor eenvoudige all-in-one systemen betaal je (vanaf) een paar honderd euro’s, maar de echte liefhebbers aarzelen niet om te investeren in een gesofisticeerd systeem en tellen hiervoor makkelijk duizenden euro’s neer.

Een aangepaste omgeving

Een gewone leefruimte en een ordinair tv-toestel volstaan meestal voor het bekijken van de nieuws- en sportuitzendingen. Maar wil je optimaal genieten van hoge-kwaliteitsbeelden, dan heb je ander materiaal nodig en moet je de ruimte kunnen verduisteren. Met speciale verduisteringsdoeken, bijvoorbeeld, of rolluiken.

Het geluid stelt nog strengere eisen: voor een goede weergave heb je een kamer nodig met goede akoestische kwaliteiten, goede luidsprekers die correct geplaatst staan en een geluidsbron die de nodige hoge kwaliteit kan leveren. Te harde oppervlakken (gepleisterde wanden en plafonds, stenen vloeren…) weerkaatsen het geluid. Het oorspronkelijke geluid en het door de harde oppervlakken teruggekaatste geluid zullen op elkaar inwerken. Deze interferenties, zoals bv. nagalmeffecten, werken zeer storend. Een akoestisch optimale kamer ontwerpen en bouwen is echter niet makkelijk. In filmzalen, theaters en concertzalen wordt de architect daarin bijgestaan door één of meer gespecialiseerde studiebureaus. Dit is (financieel) rendabel voor deze toepassingen, maar niet voor de doorsneebouwer.

Wens je een aangepaste film- en audiokamer in je woning, dan kan je architect daar van bij het voorontwerp rekening mee houden. Neem dan ook contact op met de verkoper van de beeld- en audioapparatuur. Hij kan de architect helpen door hem de eisen voor te leggen die het systeem stelt: plaats voor het inbouwen van het beeldscherm, de projector en de luidsprekers, het type ingebouwde bekabeling, de nodige stopcontacten, de plaats van de vensters… Let wel op: het inbouwen van apparaten maakt het geheel natuurlijk esthetisch mooier, maar zorg ervoor dat je niet te veel inboet aan flexibiliteit. Apparatuur, en zeker elektronische apparatuur, veroudert snel!

Wil je zelf een kamer inrichten en stel je niet al te hoge eisen (en kies je voor een haalbaar budget) dan kan je met overgordijnen voor de muren en een zachte vloerbekleding (tapijt) al heel wat bereiken.

Wat is surround sound?

Voor het bekijken van een film is het nodig dat het geluid van het “surround sound“-type is. Dit houdt in dat het geluid de richting van de beelden volgt: het beeld van een voorbijrijdende auto of een overvliegende helikopter moet vergezeld worden van het bijhorende geluid dat dus ook van links naar rechts of van achter naar voor moet komen. Dit gebeurt meestal met een aantal luidsprekers die zowel voor en achter als links en rechts ten opzichte van de luisteraar moeten staan. Uiteraard moet de geluidsbron (dvd bv.) de nodige informatie bevatten en moet deze informatie via een geschikt toestel naar de verschillende luidsprekers gestuurd worden.

All-in-one systemen

De all-in-one systemen bestaan uit één toestel dat versterker, tuner, dvd-lezer… omvat en dit toestel wordt gecombineerd met vijf kleine satellietluidsprekers (links, midden en rechts vooraan, links en rechts surround achteraan) en een subwoofer voor de lage tonen. Het volstaat dan om deze combinatie aan te sluiten op je tv-toestel en de luidsprekers op te stellen in de kamer.

Een dergelijke combinatie (van een bekend merk) vind je al vanaf zo’n 500 euro. Je kan zo al genieten van een surround sound (al blijft de beeldkwaliteit deze van je tv en is de surround sound niet te vergelijken met deze in de filmzaal; het is in ieder geval een hoorbare verbetering).

Beter beeld

Het contrast van de gewone tv met beeldbuis is zo dat zelfs met een normale omgevingsverlichting de beelden goed zichtbaar zijn. De beeldgrootte is wel beperkt (beelddiagonaal tot zo’n 70 cm), maar de prijs van deze tv’s blijft hun grootste troef.

Lcd-schermen (Liquid Crystal Display) en plasmaschermen (beide behoren tot de modernere categorie van de flatscreens of vlakke schermen) gaan tot een groter formaat en geven een beter beeld. Maar dit voordeel uit zich wel in de hogere prijzen.

Naast de grootte van het beeld is ook het formaat (de verhouding breedte:hoogte) belangrijk. Voor de traditionele tv’s met beeldbuis is de verhouding (of ratio) 4:3. Maar de meeste films hebben een ander formaat, zodat je met de klassieke tv’s boven en onder het beeld een zwarte zone krijgt. Daarom is bij de breedbeeldschermen de ratio 16:9 om een beeldvullend scherm te hebben.

Naast deze gekende systemen vinden we op de markt ook projectoren en projectie-tv’s. Die laatste zijn apparaten met projectie van achter het scherm. Ze vormen een compromis tussen de tv met beeldbuis en de projector. De afmetingen van het scherm (100 cm en meer) vallen erg in de smaak en ze worden minder dan projectieschermen beïnvloed door invallend licht.

Het projectorsysteem bestaat uit twee aparte delen: een projector enerzijds en een scherm anderzijds. Hun grootste voordeel is dat ze een zeer scherp en groot beeld kunnen geven, tot meer dan 2,5 m beelddiagonaal. Als nadelen zijn er de koeling die nodig is voor de projector (hinderlijk ventilatorgeluid) en het feit dat de kamer goed moet verduisterd zijn om te kunnen genieten van een optimale beeldkwaliteit.

Geluid

Na de beeldkeuze volgt het geluid. De all-in-one mogelijkheid (zie hoger) is de eenvoudigste en goedkoopste oplossing. De echte liefhebbers zullen echter een installatie op maat wensen volgens hun audio-eisen. Dat houdt in: aangepaste decoder, versterker en performante luidsprekers. Hier begint het domein van de liefhebber en de prijs is daarbij niet altijd doorslaggevend. Voor sommigen zal de kwaliteit boven alles de voorkeur krijgen. Voor deze mensen is de home cinema dan ook synoniem van een speciaal aangepaste zaal (tot en met de aangepaste zetels) uitgerust met de laatste snufjes op het gebied van de video en audio-elektronica.

Informatie

Meer informatie vind je op het internet (tik in je zoekmachine de woorden “home cinema’ en je vindt alle informatie die je maar wenst. Verder kan je ook op de sites van fabrikanten van audio- en videomateriaal nuttige informatie terugvinden.

Tekst Jef Sels

Ik ga Bouwen & Renoveren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels