Kranen kiezen: de verschillende opties op een rij

Badkamer en wellness

Er zijn drie types kranen. Lees er hier alles over.

De klassieke mengkraan heeft twee grepen. Door links of rechts te draaien krijg je warm of koud water. Bij 1-gatsmengkranen zitten de grepen en uitloop in één behuizing.

Bij 3-gatsmengkranen zitten de grepen en uitloop apart. Hou daar rekening mee bij de keuze van uw wastafel. Een ander type is de ééngreepsmengkraan die u met één greep bedient en waarbij u de temperatuur en het debiet tegelijk regelt. Dat is nauwkeuriger. Eéngreepsmengkranen zijn er in 1-gats- en 2-gatsuitvoeringen. Het derde type zijn de thermostatische kranen. Die zijn weliswaar duurder in aankoop maar geven vrijwel onmiddellijk de gewenste temperatuur, waardoor u geen water verspilt. De temperatuur is overigens begrensd door middel van een veiligheidsknop op 40°C. Thermostatische kranen worden vooral gebruikt in douches.

Een verchroomde behuizing is zowat de standaard. Maar u kunt ook kiezen voor een buitenkant in koper, nikkel, brons of een kleur. Een heel discrete kraan met details in Corian of in natuurlijke materialen als marmer of blauwe hardsteen is eveneens mogelijk en zorgt voor een subtiele maar stijlvolle toets in de badkamer.

Wim Deloof

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels