Kris Peeters wil faillissementen  in bouwsector halt toeroepen

Kris Peeters wil faillissementen in bouwsector halt toeroepen

Nieuws

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) werkt aan een "waaier van maatregelen" om de toename van het aantal faillissementen in de bouwsector te laten keren.

In zijn toespraak tijdens het BouwForum tijdens de eerste dag van Batibouw uitte Peeters zijn bezorgdheid over het stijgende aantal faillissementen in de bouw, vooral bij kleinere aannemers. De voorbije tien jaar verdubbelde het aantal faillissementen bijna, tot iets meer dan 2.000 in 2014, klonk het. Peeters hoopt de trend te kunnen keren met een reeks maatregelen. Zo komt er een “structurele lastenverlaging” via onder meer de indexsprong en een “rigide loonmatiging”.

De regering heeft ook tot al verschillende algemene loonlastenverlagingen beslist, waarvan een deel gericht op sectoren met veel arbeiders. Specifiek voor de bouwsector zal voorts de mogelijkheid tot zaterdagwerk uitgebreid worden tot 96 uur. Samen met staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open Vld) wordt ook gewerkt aan de aanpak van de sociale fraude. Daarvoor is een ronde tafel opgezet met de sector.

Aansprakelijkheidsverzekering

Peeters kondigt ook een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers aan, naar analogie met het systeem dat al bestaat voor architecten. Hij belooft een efficiënt systeem – bijvoorbeeld geen schadeclaims voor onbeduidende bedragen -, dat niet leidt tot een sterke stijging van de kostprijs van het bouwen.

“De bouwsector is een economische grootmacht in ons land. Ze is goed voor 115.000 ondernemingen en 200.000 werknemers”, aldus Peeters. “Het hoge aantal faillissementen vormt echter een permanente rem op de verdere groei van de sector. Daarom nodig ik de sector uit om samen na te denken over hoe we dit probleem kunnen aanpakken.” (BELGA)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels