Kunnen houten ramen onbehandeld blijven?

Ramen, deuren en poorten, Ruwbouw

De meeste mensen vallen voor het natuurlijke karakter van houten ramen, maar soms zien ze van die keuze af omwille van het vereiste onderhoud. En dus vroegen we ons af: kunnen we overwegen om houten ramen onbehandeld te laten?

Iedereen weet dat onbehandeld hout mettertijd een andere kleur krijgt onder invloed van de weersomstandigheden en uv-stralen. Naargelang de houtsoort krijgt het hout in mindere of meerdere mate een grijze patina. Naast dat veranderende esthetisch uitzicht krijgt het hout mogelijks te lijden onder vocht of ongedierte.

Als het hout gaat vervormen, bestaat het risico dat het raam niet langer water- en luchtdicht meer is. In zijn aanbevelingen voor buitenschrijnwerk raadt het WTCB dan ook aan om steeds een afwerkingslaag aan te brengen. Houten profielen kunnen worden behandeld met de bedoeling om de duurzaamheid van de ramen te verhogen óf om ze af te werken.

Behoud, een noodzaak voor de duurzaamheid

De meeste houtsoorten moeten een schimmelwerende behandeling ondergaan om ze te beschermen tegen aantasting door insecten en extreme weersomstandigheden. Die behandeling gebeurt doorgaans via impregnatie in de fabriek, nog vóór de ramen worden afgewerkt.

Is thermisch behandeld hout duurzamer?

Die oneigenlijke ‘behandeling’ van hout is in feite een chemisch procedé dat op het einde van de jaren negentig werd ontwikkeld. Het hout wordt gecontroleerd verhit om de structuur ervan te wijzigen en het hout stabieler, duurzamer en rotresistent te maken zonder het natuurlijke uitzicht te wijzigen.

Tot op vandaag blijven voor- en tegenstanders discussiëren over het gebruik van thermisch behandeld hout voor de fabricatie van ramen.

Een afwerking om verschillende redenen

Er zijn uiteenlopende redenen om te kiezen voor een afwerking. Zo kan het de bedoeling zijn om:

– het hout er mooier te laten uitzien en af te stemmen op de uitstaling van de gevel of de constructie;
– de levensduur te verlengen;
– het tegen uiteenlopende weersomstandigheden te beschermen;
– het onderhoud te vergemakkelijken.

Beitsen, coatings, verven, en oliën kunnen worden gebruikt om het hout af te werken.

Voor welk type hout u ook kiest, nadat het hout een conserverende behandeling heeft ondergaan is het sowieso een goed idee om een afwerkingslaag aan te brengen, zoveel is duidelijk. Wilt u ondanks die aanbeveling de natuurlijke eigenschappen en looks van het hout behouden, kies dan voor een duurzame houtsoort klasse I. Dat hout beschikt over de nodige fysieke kenmerken om op een natuurlijke manier te verouderen.

Let op: indien het hout in dat geval mettertijd toch zijn technische kwaliteiten zou verliezen, heeft u officieel geen verhaal meer. Vergeet ook niet dat zónder afwerkingslaag het uitzicht van het hout geleidelijk zal veranderen en het geheel een grijsachtige kleur zal krijgen. Die patina zal slechts gelijkmatig verschijnen als het volledige raam op een volstrekt identieke manier aan weersomstandigheden wordt blootgesteld.

In een gevel wordt het bovenste raamprofiel meestal door de muur afgeschermd, waardoor dat minder snel verkleurt dan het meer blootgestelde onderste gedeelte. Wil u het uniforme uitzicht van uw ramen bewaren, dan moet u dus toch nog een afwerkingslaag aanbrengen.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels