Bekijk de galerij Kunst en architectuur

Kunst en architectuur

Renovatie gesloten

Vlak bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en in een buurt met verschillende gerenommeerde kunstgalerieën, kwam een statige herenwoning uit 1910 te koop.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. Maximale ruimtelijkheid en optimale lichtinval. 2. De ideale locatie, vlak bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen in een geklasseerde straat. 3. De mogelijkheid om zowel bureau, muziekopnamestudio en kunstgalerie als woonruimte in één pand te integreren.

Ontwerp

AR+ Architectuur- & Interieurprojecten – 09 348 60 22

Ook zoon Rik vond dit de ideale plaats om zijn creativiteit bot te vieren en er zijn muziekstudio in onder te brengen. Het duurde dan ook niet lang voor Rik deze woning aankocht. Na vele uren brainstormen en voorbereiding ging er achter deze gevel een ware metamorfose van start. De uitgeleefde woning werd een plek waar kunst, muziek, architectuur, werken en wonen elkaar vinden.

“Op de benedenverdieping huist het nieuwe bureau van Arplus Projects zodat we nu ook vanuit Antwerpen klanten kunnen ontvangen in onze geest van denken en ontwerpen”, vertelt Jos Rosseels. “Bovendien leent de ruimte zich perfect voor het uitoefenen van een van mijn hobby’s: kunst. We bevinden ons hier op wandelafstand van het museum en enkele belangrijke kunstgalerieën.

Daarom dacht ik: waarom maken we er ook geen galerie van? Noem het een galerie annex bureau. Hoe we alles gaan organiseren, weten we nog niet precies maar de vorm is er al. Intussen hebben al enkele kunstenaars toegezegd. Ik vond dat we met deze locatie meer moesten doen er louter een woonhuis van te maken.”

Kunst

Kunst integreren in een ruimte, in een woning, het is een van de stokpaardjes van Jos Rosseels. In de open en volledig witte ruimte van het gelijkvloers staan enkele werken uitgestald op de vloer, wachtend om met kennis van zaken op precies de juiste hoogte en plaats en onder de ideale lichtinval aan de muur te belanden.

Daglicht komt er van beide zijden. De grote ramen aan de straatzijde zorgen voor een goede relatie met de buitenwereld. Aan de achterzijde loopt over twee niveaus – het gelijkvloers en de kelderverdieping – een gigantische glaspartij, onderverdeeld als een raster.

Ingrid Allaerts

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 349 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels