Kwaliteit EPC moet omhoog

Nieuws

Minister Van den Bossche kondigt strenge maatregelen aan.

In vier op de tien energieprestatiecertificaten (EPC) staan fouten. Ze geven dus geen getrouw beeld van de energiescore van een woning. Nogal wat energiedeskundigen zijn onbekwaam of onwillig, leert onderzoek van Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a). Twee op drie deskundigen gingen in de fout, zo blijkt uit de steekproef.

Wie zijn woning wil verkopen of verhuren, moet een EPC kunnen voorleggen. Dat kost 300 tot 400 euro en wordt afgeleverd door een erkende energiedeskundige. Het EPC schetst een beeld over energieprestaties zoals isolatie, dubbel glas of zuinige verwarming. Vanaf volgend jaar moet de energiescore ook bij immoadvertenties vermeld worden.

Minister Van den Bossche maakt woensdag de resultaten bekend van controles die uitgevoerd werden door het Vlaams Energie Agentschap (VEA) in januari, februari en maart. Er werden 213 EPC’s van 70 energiedeskundigen gecontroleerd. Achtentachtig certificaten (41%) bevatten minstens één fout, zo meldt de minister. Bij controles in 2010 bevatte slechts 15% van de certificaten geen enkele fout.

Uit het onderzoek van de minister blijkt dat 47 deskundigen minstens één keer in de fout gingen. Naast de vele bonafide en bekwame mensen blijken er nogal wat cowboys actief te zijn, “deskundigen” die volgens Van den Bossche “ondeskundig, goedgelovig of kwaadwillig” zijn, zegt de minister in Het Laatste Nieuws.

Zwaardere en snellere boetes

Na de recente controle startte het VEA voor 21 deskundigen (30%) de procedure op voor het opleggen van een boete. Vijf deskundigen (7%) werden geschorst. De minister neemt harde maatregelen: “Ik ga het kaf van het koren scheiden. Kopers hebben recht op correcte informatie”, zegt ze in de krant. De minister gaat die overtreders voortaan zwaarder en sneller beboeten.

Zo komen er boetes vanaf de eerste fout. Wie meerdere fouten maakt of bij volgende controles fouten blijft maken, riskeren fors hogere boetes en schorsingen. Voor de opleiding komt er één centraal examen. Wie geschorst wordt, moet verplicht een nieuwe opleiding volgen en zal opnieuw moeten deelnemen aan het examen. Wie beboet of geschorst wordt, moet op eigen kosten een nieuw EPC voor de bewuste woning afleveren.

OVED: “Kwaliteit moet omhoog”

Ook volgens OVED, de beroepsvereniging van energiedeskundigen, moet de kwaliteit van de energieprestatiecertificaten (EPC) omhoog. OVED pleit in een persbericht voor permanente vorming en een kwaliteitslabel.

Volgens de beroepsvereniging zijn aanpassingen nodig aan de regels die de opleiding tot EPC-deskundige regelen. Die werden in 2008 opgesteld. “Na een aantal jaren proefdraaien blijkt nu dat bijsturingen noodzakelijk zijn”, luidt het. “OVED is al langer vragende partij voor een mechanisme van kwaliteitsbewaking.”

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) wil een centraal examen organiseren na de opleiding, waaraan ook deskundigen die geschorst werden, opnieuw moeten deelnemen. OVED noemt dat idee interessant, maar voegt toe dat er “voor de meer dan 4.000 erkende energiedeskundigen meer heil is in een traject van permanente vorming en een kwaliteitslabel”.

De beroepsvereniging nuanceert ook de cijfers enigszins. Ze is van mening dat het cijfer van vier op de tien geen rekening houdt met de energiedeskundigen die na de controle extra uitleg hebben gegeven bij hun vaststellingen. Ze betreurt dat er niet met haar is overlegd over de resultaten van de steekproef.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels