Kwart bouwbedrijven worstelt met slechte betalers

Kwart bouwbedrijven worstelt met slechte betalers

Nieuws

Ruim 79 procent van de bouwbedrijven heeft al eens last van slechte betalers. Bij één op de vier zorgt dit voor echte problemen. Dat blijkt uit een enquête van Bouwunie.

De werkgeversorganisatie Bouwunie onderzocht of de Vlaamse bouwondernemer zijn centen tijdig krijgt van de opdrachtgever.

Uit de ondervraging bij 603 Vlaamse bouwondernemers blijkt dat 79 procent onder hen betalingsproblemen ondervindt bij particulieren. Bij professionele klanten bedraagt dat cijfer 73 procent, bij overheden 51 procent.

Waarom klanten niet betalen is niet altijd even duidelijk. Bij 28 procent van de bouwbedrijven kent men het fenomeen van klanten die toegeven dat ze gewoon vergeten hebben de factuur te betalen. Slechts bij 22 procent ligt een geschil aan de basis van het niet betalen.

Uitbreiding principe eigendomsvoorbehoud

Bouwunie wil de aannemer beter wapenen tegen onterechte wanbetalingen. De werkgeversorganisatie bepleit de uitbreiding en vereenvoudiging van de mogelijkheden voor de aannemer om rechtstreeks door de klant – in geval van onderaanneming en de aannemer blijft in gebreke – of de financier van de klant betaald te worden.

Bouwunie is ook voorstander van de uitbreiding van het eigendomsvoorbehoud naar geplaatste materialen. De aannemer kan dan bij niet-betaling zaken zoals deuren, verwarmingselementen en sanitair terugnemen. Dat principe bestaat nu al voor geleverde materialen.

(Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels