Laat je ketel onderhouden door een vakman

Nieuws

Gebeurt het onderhoud niet door een erkende vakman is het onwettig en dus waardeloos.

Malafide bedrijven proberen onderhoudsbeurten aan te bieden van de ketel voor een extreem lage prijs. Wees op uw hoede: het volstaat namelijk niet om even vlug met een borstel of stofzuiger de ketel te reinigen.

Wanneer de herfst in aantocht is, zijn er elk jaar opnieuw bedrijven die via commerciële websites een onderhoud aanbieden voor een erg lage prijs. Meestal gaat het om 39 euro voor een gasinstallatie en 49 euro voor een stookolie-installatie. Maar let op: het volstaat niet om snel even de ketels te stofzuigen of te reinigen, vaak moeten er ook enkele zaken worden gemeten en eventueel ingeregeld. Dat schrijft de Confederatie Bouw.

Het is essentieel om eens na te kijken of de technici wel vermeld staan op de lijst van erkende vakmannen in België. Anders is het onderhoud onwettig en dus waardeloos. De firma is eveneens verplicht om een reinigings- en verbrandingsattest te overhandigen in Vlaanderen en Brussel. In Wallonië krijg je een controle-attest. Indien u twijfelt over de mensen die aan de ketel komen werken, kan u een klacht indienen bij de betrokken diensten (LNE voor Vlaanderen, BIM voor Brussel en AWAC voor Wallonië).

Onderhoud van de ketel is wettelijk verplicht

De Belgische burger moet zijn ketel wettelijk regelmatig laten nakijken en onderhouden. In Vlaanderen moet je om de twee jaar iemand laten komen (in de toekomst zal dit waarschijnlijk veranderd worden naar drie jaar) en elk jaar voor een stookolie-installatie. In Brussel en Wallonië is het respectievelijk drie jaar en één jaar.

Wat zijn de voordelen van een goed onderhouden ketel?

Het voordeel is driedubbel: enerzijds verbruik je minder brandstof en is het apparaat properder voor het milieu. Daarnaast krijg je ook een veilige installatie. Voor een onderhoud volgens de regels moet u toch rekenen op een bedrag van 150 tot 200 euro voor een gasgestookte installatie. Voor een stookolieketel tel je daar nog eens 50 euro bij. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels