Laat je ketel onderhouden en verbruik minder

Laat je ketel onderhouden en verbruik minder

Centrale verwarming

De winter staat voor de deur. Niets lastiger dan een defect verwarmingstoestel of een tekort aan brandstof. Het komt er dan ook op aan om het regelmatig te laten nakijken. Dat is trouwens wettelijk verplicht. De frequentie van dit onderhoud verschilt echter naargelang de brandstof én het gewest.

Type brandstof

Voor verwarmingsketels op een vloeibare brandstof (stookolie) of een vaste brandstof (pellets, hout, steenkool) is een jaarlijkse onderhoudsbeurt overal in België verplicht. Ketels op gasvormige brandstoffen (aardgas, butaan, propaan) dien je daarentegen slechts om de twee (in Vlaanderen) of drie jaar (in Wallonië en Brussel) te laten onderhouden. Dit onderhoud moet altijd gebeuren door een erkend technicus. Sla je – al dan niet bewust – een onderhoudsbeurt over, dan kan je een boete krijgen en mogelijk doet je verzekering moeilijk bij brand.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt nog een andere specifieke verplichting. Als de ketel ouder is dan vijftien jaar (het bouwjaar staat op het kenplaatje), moet je een diagnose laten uitvoeren door een professional die erkend is door Leefmilieu Brussel.

In de praktijk omvat dit onderhoud de reiniging van de rookgasafvoer (en de schoorsteen), de filter en bepaalde verbindingsstukken. Tegelijk wordt ook de brander schoongemaakt en bijgesteld, en worden bepaalde onderdelen zoals de sproeier indien nodig vervangen. Daarnaast voert de technicus verschillende controles uit: van de algemene werking van de verwarmingsketel tot de verbrandingskwaliteit (temperatuur van de rookgassen, CO2-gehalte, koolstofmonoxide…)

Beter rendement

Op het eerste gezicht lijkt dit verplichte onderhoud je misschien een last, maar het heeft ook voordelen. Een correct onderhouden installatie werkt namelijk beter en biedt een grotere veiligheid. Een juist afgeregelde en perfect werkende verwarmingsketel is ook milieuvriendelijker en levert een mooie energiebesparing op. En zijn rendement ligt zo’n 10 à 12 procent hoger.

Voor het onderhoud van je verwarmingsketel betaal je tussen 110 en 185 euro inclusief btw, naargelang het type en de brandstof. Check wel of de verplaatsingskosten inbegrepen zijn. En vergeet na afloop het attest niet te vragen dat je minstens twee jaar moet bijhouden.

Is je installatie nog niet nagekeken? Contacteer dan snel een technicus (dat kan je installateur of loodgieter zijn). Wacht je tot het te laat is, dan kan het zijn dat je even in de kou zal moeten wachten.

 

Tekst Benoit Bilocque

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels