‘Laat je niet misleiden door onheilspellende berichten en kies bewust voor goede bouwpartners’

Nieuws

Tijdens Batibouw geeft Eric Cloes, hoofdredacteur van 'Ik ga bouwen & verbouwen', elke dag zijn visie op de bouwsector.

De Belg heeft niet alleen een baksteen in zijn maag, hij houdt ook graag de knip op de beurs. Bovendien is hij een opportunist en heeft hij de neiging om bij slecht nieuws onmiddellijk tot actie over te gaan. En dit betekent niets dan goeds voor de heropleving van de bouwsector. Lees even mee.

Midden 2014 kondigt de federale regering aan dat de bevoegdheid voor de woonbonus wordt overgeheveld naar de gewesten, die op hun beurt al snel laten verstaan dat de bedragen zullen dalen. Resultaat: tijdens het tweede semester van vorig jaar neemt het aantal hypothecaire kredieten exponentieel toe.

Begin 2015 geen “slecht” nieuws. Het aantal kredieten blijft stijgen, maar geleidelijk aan.

In de lente van 2015 kondigt de regering ten slotte aan dat in 2016 een einde zal komen aan het verlaagde btw-percentage van 6% voor huizen ouder dan 5 jaar. Voortaan moet een huis minstens 10 jaar oud zijn. Bingo! Er worden bijna 65.000 kredietaanvragen ingediend in de loop van het tweede trimester – of een stijging van 31% in vergelijking met het jaar ervoor.

Uiteraard hebben ook de zeer lage interestvoeten een invloed op deze cijfers, maar we kunnen niet anders dan vaststellen hoe een “onheilspellende” aankondiging de twijfelaars en uitstellers telkens in gang doet schieten. Hoewel we verheugd zijn over dit enthousiasme – dat zou moeten leiden tot een voelbare heropleving van de sector – vrezen we helaas ook dat heel wat kandidaat-bouwers zich overhaast in de armen van de eerste de beste pseudo-aannemer zal storten. Let dus op en ga niet overhaast te werk.


Eric Cloes


Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels