‘Laat je niet opjagen door onheilspellende berichtgeving over woonbonus, wees op je hoede voor cowboys in de bouwsector’

‘Laat je niet opjagen door onheilspellende berichtgeving over woonbonus, wees op je hoede voor cowboys in de bouwsector’

Nieuws

De Belg heeft niet alleen een baksteen in zijn maag, hij houdt ook graag de knip op de beurs. Bovendien is hij een opportunist en heeft hij de neiging om bij slecht nieuws onmiddellijk tot actie over te gaan. En dit betekent niets dan goeds voor de heropleving van de bouwsector.

Midden 2014 kondigt de federale regering aan dat de bevoegdheid voor de woonbonus wordt overgeheveld naar de gewesten, die op hun beurt al snel laten verstaan dat de bedragen zullen dalen. Resultaat: tijdens het tweede semester van vorig jaar neemt het aantal hypothecaire kredieten exponentieel toe. Zo werden er in september 2014 88% meer aanvragen genoteerd dan in september 2013. Als de authentieke akte nog voor eind 2014 wordt verleden door de notaris, kun je nog genieten van de oude voorwaarden voor de woonbonus, die voordeliger zijn.

Begin 2015 geen “slecht” nieuws. Het aantal kredieten blijft stijgen, maar geleidelijk aan. Met een stijging van 9,5% in vergelijking met 2014 bevestigt het eerste trimester een trage heropleving van de sector. Er is wel een daling qua vastgoedaankopen en nieuwbouw merkbaar, terwijl het aantal renovatiekredieten (+48,5%) en aankoop- en renovatiekredieten (+13%) stijgt aanzienlijk.

In de lente van 2015 kondigt de regering ten slotte aan dat in 2016 een einde zal komen aan het verlaagde btw-percentage van 6% voor huizen ouder dan 5 jaar. Voortaan moet een huis minstens 10 jaar oud zijn. Bingo! Er worden bijna 65.000 kredietaanvragen ingediend in de loop van het tweede trimester – of een stijging van 31% in vergelijking met vorig jaar – en dit voor een totaalbedrag van 6,6 miljard euro (+22%). En het is opnieuw de renovatiesector die de locomotief blijkt te zijn, met een stijging van maar liefst 65,2%.

Uiteraard hebben ook de zeer lage interestvoeten een invloed op deze cijfers, maar we kunnen niet anders dan vaststellen hoe een “onheilspellende” aankondiging de twijfelaars en uitstellers telkens in gang doet schieten. Hoewel we verheugd zijn over dit enthousiasme – dat zou moeten leiden tot een voelbare heropleving van de sector – vrezen we helaas ook dat heel wat kandidaat-bouwers zich overhaast in de armen van de eerste de beste pseudo-aannemer zal storten. Let dus op en ga niet overhaast te werk. Controleer de referenties en de solvabiliteit van een aannemer liever twee- dan eenmaal. Want het lijkt misschien de periode om van een buitenkansje te genieten, de cowboys uit de sector hebben een goed zaakje even snel geroken en zullen je graag snel vooruit helpen tegen een veel te hoge prijs en een bedroevend eindresultaat. Wees dus op je hoede, maar laat dit je zeker niet afschrikken.

Eric Cloes

Hoofdredacteur

Bron cijfers: Febelfin

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels