Laatste stadskanker van Ilot Sacré in hartje Brussel verdwijnt

Woningreportages

De stad Brussel heeft maandag aangekondigd dat de laatste stadskanker van het Ilot Sacré, het historische hart van de hoofdstad, verdwijnt met de restauratie van een geheel van woningen nabij de Grote Markt, die reeds jaren leegstonden.

Het project “Square Sacré” omvat de renovatie van zes woningen in de Predikherenstraat (16-28) en drie in de Schildknaapstraat (41-47) en moet leiden tot 44 vernieuwde woningen en 9 buurtwinkels op het gelijkvloers.

Het huis op de Schildknaapstraat 41 staat op de lijst van beschermde woningen gebouwd door Art Deco-architect Adrien Blomme in 1922. Het nummer 47 van die straat is een geklasseerde woning van architect Paul Hamesse, eveneens een art-decoarchitect, uit 1908. De woningen in de Predikherenstraat dateren uit de 17de en de 18de eeuw. Brussels minister Yvan Mayeur (PS) is opgetogen dat de bouwvergunning die in 2016 door het gewest afgeleverd werd, eindelijk kan worden gebruikt zodat “eindelijk de laatste stadskanker van de Unesco-wijk kan worden aangepakt”.

Het project kadert volgens schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) in een programma van herwaardering van het patrimonium die de aantrekkelijkheid van het vastgoed, de handel en het toerisme van het hart van Brussel moet versterken.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels