Lades creëren een functionele en ergonomische keuken

Lades creëren een functionele en ergonomische keuken

Keuken

Meer dan in een andere kamer in huis zijn ergonomie en functionaliteit in een keuken van groot belang. Een doordacht ingerichte keuken is sowieso ordelijker, netter en praktischer. De keuze van lades kan helpen bij het uitwerken van uw ergonomische keuken.

Waar kunt u uw servies, etenswaren, kruiden enzovoort het best in bewaren? In lades. Die bieden binnenin zo veel flexibiliteit dat u er de meest uiteenlopende zaken in kwijt kunt.

Die trend wordt bevestigd door Blum, de Oostenrijkse specialist in opbergruimte in de keuken: “In steeds meer keukens worden lades voorzien, en dat is niet zo verwonderlijk. In vergelijking met kasten bieden lades zowat 55% meer opbergvolume.” Hebben uw lades bovendien een dubbele bodem en gesloten zijwanden? Dan verhoogt u hun capaciteit nog extra.

Lades bieden ook het voordeel dat ze zich uitstekend lenen tot kleinere ruimtes én dat u de inhoud in een oogopslag kunt overschouwen. Een verticale lade in de buurt van de kookzone kan, bijvoorbeeld, kruiden (bovenaan) en andere specerijen herbergen. Een lade onder de oven kan handig zijn voor het opbergen van ovenroosters en braadsleeën.

Meer lades, meer ruimte?

Zeer trendy is een ruim ‘zuilmeubel’ bestaande uit een groot aantal (volledig uitschuifbare) lades. Die zogenaamde ‘apothekerskast’ verhoogt de opbergcapaciteit met 30% en garandeert aan weerszijden een uitstekende zichtbaarheid en bereikbaarheid.

Hoe meer kleine kastjes en lades, hoe meer opbergruimte? Dat dacht u maar! Precies het omgekeerde is waar: hoe meer brede kasten en lades in de keuken, hoe meer bergplaats. Een lade of kast van 90 cm breed biedt u tot 20% méér opbergruimte dan twee meubels van 45 cm.

Wie plichtsbewust afval sorteert, moet drie of zelfs vier verschillende afvalemmers gebruiken. Om geen vloeroppervlakte te verliezen, kunt u deze onder de gootsteen inpassen. Vaak wordt die ruimte als ‘verloren’ beschouwd, maar een uitneembare vuilnislade kan uitkomst bieden. Net erboven kunt nog een in het midden opengewerkte lade, voorzien om klein schoonmaakmateriaal (borstels, sponzen, vaatwasmiddel,…) in op te bergen.

Hoeken

Hoeken kunnen moeilijk worden benut. Toch bestaan er systemen die ook die volumes recupereren. Hoeklades en hoekmeubilair met dubbele plateaus bieden maximale én ergonomische opbergruimte.

En vergeet de muren niet: aan metalen rails kunt u heel wat keukengerei, planken en rekken bevestigen met behulp van haken en magneten.

Tekst Vinciane Pinte

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels