Lagere energieprijzen voor wanbetalers

Lagere energieprijzen voor wanbetalers

Energie, Nieuws

Federaal minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) hervormt het systeem voor mensen die hun energiefactuur niet meer kunnen betalen. Hun tarief wordt verlaagd tot iets boven het gemiddelde, om hen sneller weer naar een normale leverancier te leiden.

Federaal minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) hervormt het systeem voor mensen die hun energiefactuur niet meer kunnen betalen. Hun tarief wordt verlaagd tot iets boven het gemiddelde, om hen sneller weer naar een normale leverancier te leiden, zei Vande Lanotte in De Ochtend op Radio 1.

De elektriciteitsprijzen zelf wil hij drukken door de extra’s voor hernieuwbare energie en energiebesparing uit de distributietarieven te halen. Wie door zijn energieleverancier op straat wordt gezet wegens een opstapeling van onbetaalde facturen, valt tot vandaag terug op de netbeheerder. De prijzen liggen echter beduidend hoger, wat het terugbetalen van de achterstallige rekeningen er niet makkelijker op maakt.

Volgens Vande Lanotte telt ons land momenteel zo’n 186.000 “gedropte klanten”. Het gaat om ongeveer 80.000 gezinnen. De hoge prijzen bij de netbeheerders helpen echter niet om hen snel weer bij een normale leverancier te krijgen. Daarom krijgen ze nu zicht op een lager tarief, dat nog slechts iets hoger ligt dan het gemiddelde van alle leveranciers. Op jaarbasis scheelt dat volgens Vande Lanotte zo’n 200 euro, wat een snellere terugkeer mogelijk moet maken.

Toch liggen ook de gemiddelde elektriciteitsprijzen nog steeds zo’n 10 procent hoger dan in onze buurlanden. Vorig jaar gingen ze zelfs nog licht omhoog, met zo’n 0,8 procent. Vande Lanotte wil de distributietarieven daarom in de komende jaren ontdoen van extra kostenelementen als die voor energiebesparing en de offshoreproductie van hernieuwbare energie. Voor de gasprijzen is het gevecht volgens Vande Lanotte intussen wel gestreden.

“Voor gas zijn we goedkoper dan het buitenland, wat zeker belangrijk is voor mensen die met gas verwarmen”, besloot hij. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels