Lagere registratierechten voor sloop- en heropbouw

Lagere registratierechten voor sloop- en heropbouw

Actualiteit, Nieuws

In Vlaanderen gingen de registratierechten al naar omlaag van 6 naar 5 procent voor wie een bestaande woning koopt en die binnen de vijf jaar ingrijpend renoveert. Die lagere registratierechten zullen vanaf 1 januari 2021 ook gelden voor wie een oude woning koopt, ze sloopt en een nieuwe in de plaats bouwt.

Volgens Matthias Diependaele, Vlaams minister voor Financiën en Begroting, is een reconstructie, zelfs gedeeltelijk, immers vaak doeltreffender dan een renovatie om een woning energiezuiniger te maken. Deze maatregel geldt bovendien in heel Vlaanderen, dus ook in de steden en gemeenten waar het verlaagde btw-tarief van 6 procent (in plaats van 21 procent) geldt voor sloop en heropbouw.

Daarnaast verlengt de Vlaamse regering vanaf 1 juni 2020 de termijn voor het betrekken van een woning waarvoor verlaagde registratierechten werden betaald, van twee naar drie jaar. Eigenaars die een bouwvergunning moeten aanvragen voor hun werken, krijgen zo meer ademruimte mochten om welke reden dan ook de aanvraag of de werken vertraging oplopen.

Die maatregelen zijn beslist toe te juichen, maar ze zijn toch weer een serieuze stap terug in vergelijking met de huidige sloop- en verbouwingspremie van 7.500 euro die op 31 december van dit jaar zal verdwijnen. 

Tekst Eric Cloes

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels