Lampenfabrikant Osram maakt spaarlampen kwart duurder

Nieuws

Net nu de gloeilamp van 60 watt definitief verdwijnt, worden spaarlampen van Osram tot 25% duurder.

Net nu de gloeilamp of het peertje van 60 watt donderdag definitief verdwijnt, laat de Duitse lampenfabrikant Osram weten de prijzen voor spaarlampen op te trekken. Inclusief een prijsverhoging van het voorjaar, zullen de spaarlampen volgens Osram-woordvoerder Stefan Schmidt tot 25 procent duurder worden.

De woordvoerder benadrukt wel dat het Europese verbod op de gloeilampen van 60 watt niet de reden is voor de prijsstijging, maar dat die gezocht moet worden bij de duurdere grondstoffen. Of en hoe fors de prijsstijging doorgerekend zal worden aan de consument, hangt volgens Schmidt af van de handelaars.

Eerder al verdwenen ook de gloeilamp van 100 en 75 watt uit de winkel. Vanaf 1 september 2012 is het de beurt aan de gloeilampen van tot 40 watt. Tegen 2016 zullen ook de laagefficiënte halogeenlampen verdwijnen.

“Zo terugverdiend”

Agoria, dat de Belgische verlichtingsproducenten vertegenwoordigt, toont zich woensdag tevreden “dat de Europese instanties rekening hebben gehouden met de technische mogelijkheden van de producenten en het verbod op gloeilampen gefaseerd invoeren”.

Spaarlampen kosten meer in de winkel, maar Agoria wijst erop dat die hogere prijs “zo terugverdiend wordt” door hun lagere energieverbruik en langere levensduur: moderne spaarlampen besparen tot 80 procent en kunnen tot vijftien keer langer meegaan dan de klassieke gloeilamp. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels