Bekijk de galerij

Landelijk en hedendaags

Nieuwbouw open

Of omgekeerd. Zo ziet deze woning in hartje Ardennen er uit. De openheid op de omgeving doet geenszins afbreuk aan de moderne architectuur. Tevens is dit een geslaagd voorbeeld van hoe u zelf de handen uit de mouwen kunt steken.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. De inplanting van het huis, naar het landschap gericht waardoor dat een stuk dichterbij komt. 2. De blinde ‘scheidingsmuur’ waarachter een deel van de constructie zich verschuilt en die de grens trekt tussen openbaar en privé.

Ontwerp

AAB, atelier d’architecture Bosquée – 084 32 38 15

In een piepklein Ardeens dorpje met overwegend boerderijen en natuursteen staat midden in een adembenemend landschap dit nieuwe icoon van moderne architectuur. We bevinden ons in Wallonië op het kruispunt tussen de provincies Luik en Luxemburg, waar velden plaats hebben gemaakt voor bossen en boomgaarden. Gebouwen zijn er op één hand te tellen. In deze streek kan je immers kilometers lopen zonder ook maar één huis te zien…

Subtiele discretie

De kracht van het landschap en de traditie vroegen om een zichtbaar discrete architectuur. Precies daarom opteerde architect Philippe Bosquée voor natuursteen, leien en een dak met twee schilden. En dat ondanks de bewust hedendaagse stijl waarvoor de bouwheer duidelijk pleitte. Het gaat om een jong stel dat droomde van grote, open en gestileerde ruimtes onder een plat dak.

Hun huis moest functioneel, comfortabel en modern worden, zoals heel wat andere realisaties van het architectuuratelier Bosquée (AAB). Het bureau tekent voor een bepaalde stijl in (overwegend) woonprojecten en met name nieuwbouw. Daarin zijn een aantal leidmotieven te herkennen in de materiaalkeuze, de ruimtelijke indeling en de circulatiezones.

Laure Eggericx

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 350 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels