Extra lange winter kost bouw 15 miljoen euro per dag

Extra lange winter kost bouw 15 miljoen euro per dag

Nieuws

Het aanhoudende winterweer, dat volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) nu ongeveer tien dagen langer duurt dan normaal kan worden verwacht, kost de Belgische bouwsector elke dag ongeveer 15 miljoen euro extra. Voor grotere bouwbedrijven lopen de extra kosten op tot meer dan 50.000 euro per dag, zo meldt de VCB dinsdag.

Daarbij houdt de VCB naar eigen zeggen dan nog geen rekening met de extra kosten voor de noodzakelijke reorganisatie van de bouwplaats en voor het maken van nieuwe afspraken met onderaannemers, noch met de schade die nu op de bouwplaatsen is ontstaan ten gevolge van de uitzonderlijk lage temperaturen van deze winter.

Ook met de boetes die de bedrijven kunnen oplopen doordat ze omwille van de onverwacht lange winter niet tijdig de vastgelegde opleveringsdatum zullen halen, werd geen rekening gehouden.

“De extra kosten van 50.000 euro per dag kunnen de bouwbedrijven niet recupereren door bijvoorbeeld na het weerverlet sneller te gaan werken, want om sneller te kunnen werken zal het bedrijf extra materieel moeten inhuren en duurdere overuren moeten betalen”, luidt het.

Het aantal dagen dat de bouw stil ligt omwille van het slechte weer, loopt steeds meer op. In de meeste streken duurt het winterverlet nu al meer dan dertig dagen. Tijdens gewone winters neemt het winterverlet slechts vijftien à twintig dagen in beslag. Op zo’n oponthoud hadden de aannemers zich voorbereid, maar niet op de uitzonderlijk lange duur van onwerkbaar weer tijdens deze winterperiode.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels