Langverwachte ombudsdienst voor energieklachten bijna operationeel

Nieuws

Ook al is er nog altijd geen Franstalige ombudsman voor energie gevonden, toch kan de burger binnenkort terecht met zijn energieklachten bij de ombudsdienst voor energie.

Ook al is er nog altijd geen Franstalige ombudsman voor energie gevonden, toch kan de burger binnenkort terecht met zijn energieklachten bij de ombudsdienst voor energie.

Eric Houtman, de Nederlandstalige ombudsman, die sinds 1 september 2009 is benoemd en lange tijd monddood was, zal samen met drie andere personeelsleden de operationele werking op zich nemen. Ruim tien jaar na de wet uit 1999, die de organisatie van de elektriciteitsmarkt regelt, zou de ombudsdienst voor energie weldra operationeel moeten zijn.

De dienst kon lang niet uit de startblokken schieten, omdat de wet voorziet dat federale ombudsmannen enkel mogen optreden als college – samen met een tegenhanger van de andere taal. Intussen heeft minister voor Energie Paul Magnette (PS) daar een mouw aan gepast. De wet houdende diverse bepalingen van 30 december 2009 bepaalt dat “wanneer slechts een van de twee leden van de ombudsdienst benoemd is, dat lid gemachtigd is de bevoegdheden alleen uit te oefenen.”

Derde examen

Officieel kan Houtman vanaf 10 januari ook de taken van zijn collega-in-spe uitoefenen. Het is nog even wachten voor burgers met klachten over energiefacturen of -leveranciers bij de ombudsdienst terechtkunnen. “De praktische voorbereidingen zijn getroffen en na een selectieprocedure zijn 2 Nederlandstalige en 1 Franstalige medewerkers aangeworven. De website is bijna af en technisch moet nog een en ander afgewerkt worden”, aldus Houtman.

Een Franstalige ombudsman wordt verwacht “vóór juni 2010”, aldus Marie-Isabelle Gomez, woordvoerster van Magnette. Al voor de derde keer schrijft Selor, het selectiebureau van de overheid, hiervoor een examen uit.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels