Last van de hitte? 10 tips om natuurlijk te koelen

Last van de hitte? 10 tips om natuurlijk te koelen

Energie, Ventilatie en airconditioning, Zonwering

Wanneer de temperatuur buiten de hoogte in klimt, wordt het ook binnen algauw (veel) te warm. Voor je naar de winkel holt om een airconditioningstoestel op de kop te tikken of je met je hoofd in de koelkast gaat hangen, kan je deze tips eens uittesten. Je kan er de temperatuur mee doen dalen én ze verbruiken praktisch geen energie.

1. Laat de ramen overdag toe

De meest elementaire ‘techniek’ om de temperatuur in huis onder controle te houden, is zeer eenvoudig: hou ramen en deuren goed dicht. Het heeft geen zin om de ramen te openen als het buiten warmer is dan binnen!

2. Hou de zon buiten

Per vierkante meter beglazing waarop de zon invalt, warmt je woning met 1.000 W op. Idealiter hou je de zonnestralen dus tegen nog voor ze op het glas vallen.

Buitenzonwering

Met een goede buitenzonwering kan je 85 tot 90 procent van de warmte-energie tegenhouden. Er zijn verschillende soorten buitenzonweringen:

Ook bomen, hagen en hoge struiken zijn efficiënt. Net als zonwerende beglazing of architecturale zonweringen, zoals een oversteek.

Binnenzonwering

Gordijnen en lamellen houden nieuwsgierige blikken buiten en hebben vooral een decoratieve functie. Toch kan ook binnenzonwering tot 65 procent van de warmte-energie tegenhouden.

3. Benut de nachtelijke koelte

Zodra de buitentemperatuur onder de binnentemperatuur zakt, zet je ramen en deuren open. Het koelste moment van de dag is trouwens tussen 2 en 6 uur ’s morgens. Laat dus ook ’s nachts je woning (veilig) verluchten en afkoelen.

Creëer een tocht door minstens twee ramen tegelijk open te zetten (voor- en achteraan, of op het gelijkvloers en op zolder). De warmte die zich in de muren heeft opgestapeld, vindt zo haar weg naar buiten, en de muren kunnen daarna ook de nachtelijke koelte opnemen, waardoor het de volgende dag minder snel opwarmt binnen.

4. Een ventilator en ijsblokjes

Een ventilator is een handige en onderhoudsarme oplossing om je woning snel af te koelen. Hij verbruikt ook minder energie dan een airco. Wanneer het echter zeer warm is, zal de ventilator de warme lucht vooral ‘voortblazen’ en het warmtegevoel niet echt wegnemen.

Handige tip: vries een fles water in en zet ze voor de ventilator of hang er vochtige doeken voor. De ventilator zal de koelte de ruimte inblazen. Er zijn ook systemen met ingebouwde koelelementen op de markt. Zij maken gebruik van hetzelfde principe.

5. Verhuis je slaapkamer

Als je bepaalde ruimtes in huis van plaats kan wisselen, verhuis de slaapkamers dan naar de oost- of noordzijde van je woning. Die kant geniet meer schaduw en blijft dus koeler.

Kies daarnaast voor een slaapkamer op het gelijkvloers in plaats van op de bovenverdieping of onder het dak. Hoe hoger je in huis klimt, hoe warmer het er doorgaans is. 

© Laurent Brandajs/AUXAU

6. Kies voor planten

Planten vormen een echte verdedigingslinie tegen de warmte. Ze halen water uit de bodem en laten het via hun bladeren verdampen. Zo laten ze de lucht in huis ademen. 

7. Vermijd elektrische toestellen

Om de temperatuur in je woning te verlagen, beperk je best het aantal warmtebronnen in huis. Elektrische apparaten verbruiken echter niet alleen energie (zelfs in slaapmodus), ze geven ook warmte af. Koppel dus alle toestellen los die je niet nodig hebt en beperk het gebruik van kooktoestellen (de oven en kookplaat in het bijzonder). Is de zomer trouwens niet de ideale periode voor slaatjes en koude schotels?

8. Isoleer je woning

Is je woning niet geïsoleerd, dan ontsnapt de warmte in de winter. Omgekeerd, baant ze zich makkelijker een weg naar binnen in de zomer. Door het dak en de gevels van je woning te isoleren, vermijd je dat de temperatuur in huis te snel oploopt. 

9. Gebruik water

Als je vloerbekleding het toelaat (tegelvloer, natuursteen…), dweil die dan met veel water, en zeker onder de ramen. Je kan de temperatuur ook doen dalen door af en toe een emmer water uit te gieten op het balkon, het terras of voor de deur. Overdrijf hier echter niet mee. Water is kostbaar, zeker tijdens de hittegolven.

10. Kan ik ook koelen met de ventilatie?

Is je woning uitgerust met een ventilatiesysteem, dan kan je onder bepaalde voorwaarden je woning koelen. Maar weet dat koelen met de ventilatie meestal afgeraden wordt omdat er mogelijk condensatie ontstaat.

Tekst Benoît Bilocque en Wim Deloof
Openingsbeeld © Harol

Last van de hitte? 10 tips om natuurlijk te koelen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels