Last van straatlawaai of luidruchtige buren?

Last van straatlawaai of luidruchtige buren?

Geluidsisolatie

Geluid kan zich op verschillende manieren voortplanten: via de lucht of via delen van het gebouw. Waarop moet je letten om de stilte terug te brengen?

De gevel

Een bakstenen gevel is een goede start. Maar om omgevingsgeluid te verminderen, moet de constructie ook luchtdicht uitgevoerd zijn. En dan zijn ramen en deuren vaak gevoelige punten.

Het dak

Bij een hellend dak gebruik je best een stijf onderdak (platen in vezelcement, kunststof, houtvezel of een ander soort plaatmateriaal). Aan de binnenzijde breng je een dubbele of driedubbele beplating aan. Ook platte daken zijn efficiënter als ze meer massa hebben.

De vloeren

Om contactgeluid (bijvoorbeeld het geluid van hakken op de vloer, een dichtslaande deur, het verschuiven van stoelen…) op een betonnen vloer te beperken, laat je het best een zwevende dekvloer aanbrengen. Voor houten vloeren is een vals plafond met daarin isolatie aan te raden.

uitvoering vals plafond - minerale wol - rotswol - isolatie - ik ga bouwen
Knauf

Gemene muren

Bij nieuwbouw kan je een ontdubbelde gemene muur verbeteren door tussen de twee muren een verende laag isolatie te plaatsen. Zit je met een massieve gemene muur of wil je achteraf nog iets ondernemen om de geluidsisolatie te verbeteren, plaats dan een geïsoleerde voorzetwand aan de binnenzijde. Gebruik in beide gevallen alleen een zacht isolatiemateriaal. Dat zal de trillingen van het geluid beter opvangen dan een hard materiaal.

Tekst Wim Deloof

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels