Laureaten staalbouwwedstrijd 2012 bekendgemaakt

Immo, Nieuws

De tweejaarlijkse staalbouwwedstrijd, georganiseerd door Infosteel, zet bouwprojecten met staal in de kijker. Dit jaar koos de vakjury 8 laureaten uit 118 inzendingen, waaronder het MAS in Antwerpen, het paviljoen 'Het Huis' in het Middelheimmuseum in Antwerpen en de Reeferplatformen PSA in Zeebrugge.

De tweejaarlijkse staalbouwwedstrijd, georganiseerd door Infosteel, zet bouwprojecten met staal in de kijker. Dit jaar koos de vakjury 8 laureaten uit 118 inzendingen, waaronder het MAS in Antwerpen, het paviljoen ‘Het Huis’ in het Middelheimmuseum in Antwerpen en de Reeferplatformen PSA in Zeebrugge.
Om de twee jaar wordt de staalbouwwedstrijd georganiseerd door Infosteel. Dit is een competitie voor bouwprojecten die de architecturale, duurzame en bouwtechnische meerwaarde van staal benadrukken. Dit jaar waren er 118 inzendingen waaruit de vakjury 25 projecten heeft genomineerd en daaruit 8 laureaten heeft geselecteerd. Vanaf dit jaar is er een nieuwe categorie binnen de wedstrijd bijgekomen, namelijk ‘Industriële gebouwen’.

De focus ligt op staal

Met deze wedstrijd wil de organisator de aandacht vestigen op het gebruik van staal als duurzaam bouwmateriaal. De vraag naar duurzame en innovatie bouwprojecten is vandaag erg groot en staal kan hier ook aan tegemoet komen. Bovendien is staal erg onderhoudsvriendelijk, is het snel geplaatst en is het een erg stevig materiaal. Door de lichte structuur biedt staal heel wat creatieve mogelijkheden voor architecten en studiebureaus.

De vakjury selecteert

Een jury, samengesteld uit ervaren vakspecialisten, had de taak om uit 188 inzendingen, 25 projecten te nomineren en daaruit 8 laureaten te selecteren. In de jury zetelden onder meer Michiel Cohen (hoofdarchitect en directeur van Michiel Cohen Architect), Frank Adriaensen (directeur Wereldhaven Belgium) en Gérard Kaiser (architect en beheerder Architrave).

De laureaten van de staalbouwwedstrijd 2012

Hieronder kan u een lijst terugvinden van de laureaten:

• Laureaat categorie A, niet-residentiële gebouwen: Museum aan de Stroom (MAS), Antwerpen.
• Laureaat categorie B, residentiële gebouwen: ‘Wet 42’ – geprefabriceerde stalen passiefwoningen. Een innovatief woonproject in brussel.
• Laureaat categorie C, specifieke elementen van de staalbouw: Middelheimmuseum – paviljoen ‘Het Huis’.
• Laureaat categorie D, burgerlijke bouwkunde en kunstwerken: brug over het Albertkanaal in Vroenhoven.
• Categorie E, internationale projecten: overkapping Nederlands Scheepvaartmuseum, Amsterdam.
• Laureaat categorie F, industriële gebouwen: Reeferplatformen PSA, Zeebrugge.
• Laureaat ‘Speciale prijs van de jury’: Passerelle over de Wamme.
• Laureaat ‘Renovatieprijs’: renovatie woning ‘Campanules’.

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels