Laureaten van de Belgian Building Awards zijn bekend

Laureaten van de Belgian Building Awards zijn bekend

Actualiteit, Nieuws

Elk jaar worden tijdens Batibouw de Belgian Building Awards uitgereikt. Deze wedstrijd beloont opmerkelijke realisaties van Belgische architecten en bureaus.

Ze konden dit jaar meedingen naar de hoofdprijs in vier categorieën: Rookie of the Year, 3/2/1 Façade, Mixed Use en Build2Work. De Pioneer Award is dan weer een speciale onderscheiding voor een architect of organisatie die baanbrekend werk heeft verricht ten voordele van het beroep van architect of van de kwaliteit van de architectuur in de brede zin van het woord.

Ook de exposanten konden meedingen naar twee awards: de Product Innovation Award en de Eco Award.

Tijdens een galadiner op dinsdag 3 maart werden de winnaars bekendgemaakt en mochten ze hun Award in ontvangst nemen. Wij stellen de verschillende laureaten even aan je voor:

Rookie of the Year

Laureaat: Marge architecten

De Belgian Building Award voor Rookie of the Year gaat dit jaar naar Marge architecten, een jong bureau dat een heel divers portfolio kan voorleggen, van kleine en grote projecten tot kunstwerken en meubelontwerp. Vooral complexe ontwerpopgaves zijn een kolfje naar de hand van dit Gentse bureau, dat ook het management heel serieus opvat. 

3|2|1 Façade

Laureaat: GRAUX & BAEYENS architecten 

rijwoning in baksteen - driegevel - grauw & Baeyens architecten - ik ga bouwen
© Jeroen Verrecht

De jury liet zich charmeren door het ontwerp van deze woning, die de visuele link lijkt te maken tussen de rijhuizen aan de ene kant en enkele vrijstaande belle-époquehuizen aan de andere. De driegevelwoning zelf, ingeplant op een trapeziumvormig perceel, is opgebouwd uit drie aaneengeschakelde kubussen, die telkens wat meer afstand nemen van de gemene muur, waardoor de achtergevel, die uitgeeft op de tuin, ruimte krijgt. De woning in zijn geheel is sober, maar het bijzondere ontwerp zorgt voor interessante binnenruimtes en zeer gevarieerde perspectieven.  

Mixed Use

Laureaat: Standaert-site in Ledeberg
ae-architecten, Carton123 architecten en murmuur architecten

De Belgian Building Award voor Mixed Use gaat dit jaar naar een bottom-upinitiatief dat de grens aftast tussen binnen en buiten, en dat op een laagdrempelige en genereuze wijze vormgeeft aan een van de weinige doch broodnodige ontmoetingsplekken in de buurt. In dit project maakt een vakwerkloods met meerdere hangars ruimte voor een ontmoetingsplaats in de vorm van een publiek park en een wijkcentrum. Het ontwerp is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen ae-architecten, Carton123 architecten en murmuur architecten. 

© Petra Decouttere

Build2Work

Laureaat: van Hoorebeke Timber in Gent
TRANS architectuur | stedenbouw 

In de categorie Build2Work gaat de hoogste onderscheiding naar een atypisch kantoorgebouw dat sterk inzet op het comfort van de werknemers. Het pand, een ontwerp van TRANS architectuur | stedenbouw, is voorzien van talrijke terrassen en geen enkel kantoor is visueel afgesloten van de circulatie. Dankzij een open en geïntegreerde samenwerking is iedereen op de hoogte van elkaars werkinhoud. Werknemers kunnen ook buiten genieten van de gonzende omgeving en kunnen samen buiten lunchen onder de enorme luifel in het midden van de site.

Pioneer award

Laureaat: BC architects & studies, en hun spin-off BC Materials

Voor de Pioneer Award is de jury het gaan zoeken in de sector van de circulaire bouweconomie. Dat circulair bouwen steeds meer voet aan de grond krijgt in ons land, hebben we in grote mate te danken aan innovatieve doeners. Personen en organisaties die niet alleen een interessant circulair idee hebben, maar die dat ook weten om te zetten in een valabele business. Het architectenbureau BC architects & studies is daar een typevoorbeeld van. De architecten leerden de meerwaarde erkennen van bouwen met lokale materialen toen ze een bibliotheek mochten bouwen in Afrika. De kennis die ze daar opbouwden, gingen ze ook gebruiken voor projecten in eigen land. Dat leidde zowaar tot een spin-off – BC Materials – die grond afkomstig van Brusselse werven met een mobiel machinepark ombouwt tot leemblokken, leempleister en stampleem die ter plaatse gebruikt kunnen worden. 

Innovation Award

Laureaat: Vitovalor van Viessmann

Viesmann

Dit jaar valt de brandstofcel Vitovalor van Viessmann in de prijzen. Wetende dat we het met de hernieuwbare energie die we produceerden in 2019 slechts 35 dagen zouden volhouden, is de vraag naar andere manieren om energie te produceren groot. Het opwekken van zowel elektriciteit als warmte verhoogt het rendement van dit toestel op aardgas aanzienlijk. Dankzij de ingebouwde condensatieketel, ben je het hele jaar lang zeker van de verwarming van je woning en de productie van sanitair warm water. 

Eco Award

Laureaat: DucoBox Eco van Duco

De DucoBox Eco verenigt een mechanisch ventilatiesysteem met 2-zonesturing (dag en nacht) gekoppeld aan een warmtepomp in één compact toestel. Deze ventilatiewarmtepomp produceert het hele jaar door warmte – dat hij haalt uit de uitgaande ventilatielucht of uit de buitenlucht – voor het (voor)verwarmen van sanitair water en de verwarming van de woning. Dit compacte systeem kan worden gecombineerd met om het even welke andere warmtebron die bijspringt indien nodig. De ventilatie gebeurt op vraag, met behulp van CO2- en vochtsensoren. Op die manier gebeurt de ventilatie efficiënter én verbruik je minder energie. 

ventilatie - warmtepomp - verwarming en ventilatie van de woning - Duco - ik ga bouwen
© Duco

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels