Leds: het licht van de toekomst

Leds: het licht van de toekomst

Verlichting

De tijd dat leds uitsluitend werden gebruikt als decoratie- en sfeerverlichting, lijkt voorbij. Tegenwoordig kunnen leds een waardig alternatief vormen van de traditionele gloei- en halogeen-lampen om vertrekken mee te verlichten.

De kwaliteit van de leds is er fel op vooruitgegaan en de lampjes zijn ook veel krachtiger geworden. Vandaag zijn leds functionele, praktische en efficiënte instrumenten geworden om te verlichten. Met vaak meer voordelen dan de traditionele gloei- of halogeenlampen, maar toch ook nog met enkele nadelen.

Maximale capaciteit

Nu al weten de fabrikanten perfect tot wat leds in de nabije toekomst in staat zullen zijn. Ze kunnen nu al de maximale efficiëntie van de leds berekenen. Waar gloeilampen een gemiddelde van 16 lm/W halen, scoren leds vandaag tot vijf keer beter (80 tot 100 lm/W).

Maar de techniek, de kwaliteit van de leds zal steeds beter worden en specialisten kunnen nu al berekenen dat de bovengrens, het maximale vermogen van leds op zo maar eventjes 200 lm/W zal komen te liggen. Zij verwachten dat dit soort krachtige leds tegen 2013-2014 op de markt zal komen.

Herhalen we dat wat het rendement betreft, leds het vandaag nog niet beter doen dan tl-buizen, want die noteren ook een score van ongeveer 90 tot 100 lm/W. Het heeft dus voorlopig nog weinig zin om alle lampen in huis meteen te vervangen door leds, daarover zijn de meeste producenten van leds het eens. Op vlak van besparing zal het niet veel opleveren. Integendeel, de prijs van een ledlamp ligt in vergelijking met tl-buizen nog altijd een stuk hoger. U wacht dus beter nog wat vooraleer u volledig overschakelt op leds. Maar het vervangen van de halogeen- en gloeilampen door leds is daarentegen wel een goed idee, omdat men op die manier wel heel wat energie kan besparen.

Vervelende warmte

Alle leds ontwikkelen warmte. Het is een wijd verspreide misvatting dat leds ‘koud’ zouden zijn. Die warmteproductie vormt zelfs het grootste probleem van de huidige generatie leds. Er is nog te veel energieverlies, in die zin dat die energie niet omgezet wordt in licht maar wel in warmte. Een probleem dat overigens voor alle soorten lampen geldt, met dat verschil dat een led absoluut (nog) niet tegen de warmte bestand is en een gloeilamp wel.

De temperatuur van de gloeidraad in een gloeilamp kan zelfs oplopen tot 3000 graden Celsius. Dat zijn zeer hoge temperaturen, zeker in vergelijking met leds die het finaal al begeven bij een temperatuur hoger dan 150 garden Celsius. De geproduceerde warmte op een goede manier afvoeren of neutraliseren, dat is de grote uitdaging waarvoor de ledproducenten momenteel staan.

Kantelmoment

De toekomst van de ledverlichting ziet er verder rooskleurig uit. Grote fabrikanten voorspellen dat tegen 2020 zo maar eventjes 80 procent van de verlichting leds als lichtbron zal hebben. In een nog gunstiger scenario gaan ze ervan uit dat 10 jaar later, tegen 2030, de hele wereldproductie op het vlak van verlichting zal worden ingekleurd met leds.

Vandaag blijven tl-lampen nog altijd een bijzonder efficiënte en goedkope bronverlichting. Gloeilampen worden momenteel meer en meer verbannen, halogeenlampen zullen dezelfde weg opgaan. Verwacht wordt dat de energieprijzen zullen blijven stijgen en gezien het feit dat led’s bijzonder energiezuinig zijn, zullen ze vrij gauw het interessantste en goedkoopste alternatief op het vlak van verlichting zijn.

We bevinden ons momenteel op een kantelmoment. Leds zijn nu reeds zuinige lampen, maar de prijs ligt nog hoger dan de andere lampen. Bovendien kan de kwaliteit van het uitgestraalde licht nog verbeterd worden. Het is geen geheim dat het licht van de huidige generatie leds nog steeds als koud wordt ervaren. Zeker in vergelijking met gloeilampen die een gezelliger en warmer licht uitstralen. Maar de lichtkwaliteit van ledlampen gaat er zienderogen op vooruit en zal binnen afzienbare tijd op hetzelfde niveau staan als dat van gloeilampen.

Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels