Leds zijn ook geschikt voor sfeerverlichting

Leds zijn ook geschikt voor sfeerverlichting

Nieuws, Verlichting

De doorbraak van de ledtechnologie is de grootste ontwikkeling sinds jaren. Intussen zijn ze ook geschikt als sfeerverlichting.

De doorbraak van de ledtechnologie is de grootste ontwikkeling sinds jaren. De nieuwe technologie opent mogelijkheden om efficiënt visueel comfort tot een eerder onbereikbaar niveau te realiseren, aldus Kreon. Leds worden niet langer enkel gebruikt voor kleureffecten of als oriëntatieverlichting, ze zijn nu geschikt voor professionele accentverlichting en sfeerverlichting.

Sfeer verkrijg je door warm licht. Wit licht bestaat in vele tinten. Niet alleen warm en koud wit licht maar ook blauw wit, geel wit en rozig wit. De tendens is om vooral warme wittinten te gebruiken. Er zijn verschillende producenten van ledverlichting, en elk merk heeft zijn eigen warm wit licht. Hiermee dien je rekening te houden.

Want wanneer je in dezelfde ruimte leds van verschillende merken gebruikt, kunnen er verschillen ontstaan. Nadeel is dat de lichtkleur niet altijd duidelijk vermeld staat op de led. Het zou daarom interessant zijn om hiervoor bepaalde normen vast te leggen.

Uitgebreid kleurenscala

Vroeger werd er om een warme sfeer te creëren, vaak goudkleurige lampen gebruikt. Fabrikanten zoals Modular en Tal hebben dit idee verwerkt in hun ontwerpen en zijn goudkleur gaan gebruiken aan de binnenkant van de lichtarmaturen van spots en hanglampen. Dit om de lichtkleur nog warmer te maken. Leds zijn beschikbaar in een uitgebreid scala aan kleuren. Nieuw is de kleur amber die een heel warm effect geeft en de kleur van goud benadert.

Sfeerverlichting wordt aangebracht in het plafond, achter de gordijnkap, in nissen en in open kastenwanden maar net zo goed onder keukenbladen en zwevende kookeilanden.

Ingrid Allaerts

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels