Let op voor addertjes onder gras bij bankvoorstel woonkrediet

Nieuws

Bij het verstrekken van een woonkrediet vervullen banken hun informatieplicht vaak te laat.

Banken vervullen hun informatieplicht bij het verstrekken van een woonkrediet vaak te laat. Dat stelt adviesverlener Immotheker.

Uiteindelijk krijgt een consument wel alle informatie, maar meestal pas op het moment dat hij zijn keuze al heeft gemaakt, klinkt het. Onvolledige informatie bij een kredietvoorstel kan grote gevolgen hebben, waarschuwt Immotheker. Het is vooral opletten geblazen voor de rentevoetkortingen. Een korting op een woonkrediet is meestal voorwaardelijk en de consument is zich daar niet altijd van bewust, klinkt het.

Een woonkrediet kan tijdens de looptijd plots 0,5 tot 1,5 pct duurder worden als niet meer voldaan wordt aan een van de voorwaarden. De totale meerkost kan dan voor een woonkrediet van 200.000 euro oplopen tot bijna 66.000 euro, berekende Immotheker. Het gaat bijvoorbeeld om het combineren van de lening met een brandverzekering bij dezelfde instelling. Wie beslist om zijn brandverzekering na verloop van tijd elders te nemen, verliest zijn korting.

Checklist

Banken minimaliseren de verplichting en houden de consument gevangen gedurende de ganse duur van de lening, stelt Immotheker. De adviesverlener wil dat banken de informatie verduidelijken op alle voorstellen die aan de consument worden meegegeven.

Volgens Immotheker moet de regering indien nodig wettelijk optreden om de financieel onwetende consument te beschermen. Om de consument te helpen, heeft Immotheker een checklist opgesteld met vragen die de consument zijn bank moet stellen. Die is beschikbaar op de website van de adviesverlener. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels