Leuven gaat verdwenen 12de eeuwse stadsomwalling visualiseren in de binnenstad

Nieuws

Leuven gaat de verdwenen 12de eeuwse stadsomwalling op een opmerkelijke manier visualiseren in de straten van de binnenstad. De werken zullen volgens schepen Dirk Vansina (CD&V) wellicht in de 2e helft van 2017 worden uitgevoerd.

De stadsomwalling werd in de periode 1156-1165 gebouwd, was 2,7 kilometer lang en telde in totaal 31 op regelmatige afstand geplaatste waltorens voor de verdediging van de stad. Ter hoogte van de belangrijkste invalswegen was de omwalling onderbroken door 11 stenen poorten. Op de plaats waar de Dijle de stad binnenstroomde en weer verliet waren twee waterpoorten gebouwd.

Van deze omwalling resten er op een 10-tal plaatsen in de stad overblijfselen. Sommige restanten zoals deze in het Handbooghof en Hertogensite verkeren echter in slechte staat. De Donatustoren in het stadspark werd ondertussen gerestaureerd. Bij de herinrichting van het Herbert Hooverplein zal een interactieve fontein worden aangelegd met verlichtingspunten die een afdruk vormen van de vroegere stadsomwalling. Deze liep dwars over het plein. Bij de bouw van de toekomstige Hertogensite langs de Brusselsestraat is een ander ankerpunt voorzien. Daar zullen de nog bestaande restanten van de stadsmuur aan elkaar worden gekoppeld door een lang doorlopend zitelement te realiseren op het tracé van de omwalling. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels