Leuven lanceert “stadswoning”

Nieuws

Om mensen met een gemiddeld inkomen in Leuven te houden lanceert de studentenstad een nieuw concept. De "stadswoning" moet onder bepaalde voorwaarden goedkoper verkocht worden dan de marktprijs.

Leuven heeft het concept “stadswoning” bedacht waarmee woningen en appartementen onder bepaalde voorwaarden goedkoper verkocht worden dan de marktprijs.

De stad wil een oplossing bieden voor de vele mensen met een gemiddeld inkomen die in Leuven willen blijven wonen maar voor wie de woningprijzen te hoog zijn, terwijl ook hun inkomen te hoog is om in aanmerking komen voor een sociale koopwoning.

Het concept wordt nu toegepast op de voormalige Centrale Werkplaatsen in Kessel-lo waar projectontwikkelaar Matexi op gronden die eigendom zijn van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) 179 van 325 geplande woningen realiseert. Door een gezamenlijke inspanning van AGSL en Matexi wordt een appartement 12.250 euro goedkoper en een rijwoning 16.000 euro. In totaal 70 woningen komen voor de regeling in aanmerking.

In aanmerking komen personen met een gezamenlijk belastbaar inkomen van maximum 49.600 euro, een bedrag dat verhoogd wordt met 2.500 euro per persoon ten laste. De koper moet op straf van een boete van 20.000 euro de woning 20 jaar in eigendom houden en zelf bewonen.

Leuven wil het concept in de toekomst ook ingang doen vinden in grootschalige woonprojecten. De stad denkt daarbij in de eerste plaats aan de plannen van Ertzberg in de Vaartkom.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels